Windows Registry

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Windows Registry (registar) je baza podataka koja je sastavni dio operativnih sistema Microsoft Windows i u kojoj su zabilježena podešavanja operativnog sistema i korisničkog okruženja, podaci o instaliranim programima, računarskoj opremi i svi drugi podaci vezani za pravilno funkcionisanje računarskog sistema. Na ovaj način su organizovani svi 32-bitni i 64-bitni windowsi, kao i Mobilni Windowsi.

Kada se prvi put pojavio u Windowsima 3.1, primarna svrha registra je bila spremanje konfiguracijskih informacija za komponente bazirane na COM-u. S pojavom Windowsa 95 i NT, njegova se uloga proširila i na konfiguracijska podešavanja za aplikacije koje su prethodno koristile .ini fajlove.

Uloga[uredi | uredi izvor]

Nekada su za aplikacije postojale .ini fajlovi u koje su programi spremali sopstvena podešavanja. Često su se nalazile na zajedničkoj lokaciji što je, u slučaju više korisnika, onemogućavalo da svaki ima svoja podešavanja. Kontrastno, registar sprema sva aplikacijska podešavanja u jedan središnji repozitorijum i to u standardizovanom obliku. Ovo ima više dobrih strana u odnosu na .ini fajlove.

Također, registar omogućava da više korisnika dijeli isti računar, kao i da programi rade za korisnike koji nisu administratori. Backup je isto tako jednostavniji, jer se registru može pristupiti preko mrežne veze za udaljeni pristup i menadžment.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]