ZDF

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF)

Zweites Deutsches Fernsehen (ZDF) (Druga njemačka televizija) je danas najveća televizijska kuća u Njemačkoj i Evropi. Vodi ga nezavisna besprofitna agencija koju su zajedno napravile njemačke savezne pokrajine (Bundesländer). ZDF se financira preko pretplate i oglašavanja.[1]

Stanica je s emitiranjem počela 1. aprila 1963. u Eschbornu. Godine 1967. je počela emitirati u boji. Godine 1974., nakon što je kraće vrijeme emitirala iz Wiesbadena, premjestila se u Mainz.


Ostali ZDF-ovi kanali[uredi | uredi izvor]

ZDF također emitira kanale KI.KA, arte, 3sat i Phoenix zajedno s drugim mrežama. Njegov digitalni paket po imenu ZDFvision sadrži kanale ZDFdokukanal, ZDFinfokanal, ZDFtheaterkanal (koji će se uskoro preimenovati u ZDF Neo) i ZDF HD.