Zdenka Vučković

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zdenka Vučković
Example alt text
Zdenka Vučković
Rođenje

20. juni 1942.

Zagreb, Jugoslavija

Zdenka Vučković je hrvatska pjevačica zabavne muzike. Rođena je 20. juna 1942. u Zagrebu gdje i danas živi.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Zdenka Vučković je svoju pjevačku karijeru započela 1958. godine i to kao petnaestogodišnja djevojčica potpunim trijumfom na prvom Opatijskom festivalu sa pjesmom "Moja mala djevojčica" i "Kućica u cvijeću". Od ranih šezdesetih godina zaposjeda sami vrh popularnosti i tu poziciju je čvrsto držala sve do početka sedamdesetih godina. U ovom periodu je bila najtiražnija Jugotonova "ekstra zvijezda". Zdenka Vučković u 2008. godini proslavlja zlatni jubilej; 50 godina sjajne pjevačke karijere gdje je superiorno vladala muzičkom scenom. Uglavnom sama, zahvaljujući svom urođenom talentu i predivnom glasu, bez ikakvih klanova i menađžera, a uz podršku supruga Kreše Oblaka održala se sve ove godine. Vrhunac karijere bio je pred kraj 60-ih kada su joj prateći bend bili sarajevski "INDEXI" i kada su punili sve dvorane u bivšoj Jugoslaviji. Najveći uspjeh njene izuzetne pjevačke karijere je taj što je svim glavnim festivalima u Hrvatskoj utisnula snažan pečat svojim pobjedama i svi ti festivali imaju i danas zaštitni znak u Zdenkinim pjesmama i to: Opatija sa "Malom djevojčicom" Split sa "Veslaj veslaj" i Zagreb fest sa "Vraćam se Zagrebe tebi". Pomenute kompozicije i danas se tretiraju kao himne ovih festivala.

Festivali[uredi | uredi izvor]

Zdenka Vučković je poslije prve pobjede na Opatijskom festivalu prisutna na skoro svim festivalima u Jugoslaviji. Najviše je nastupala na Zagrebačkom festivalu (čak više od 30 nastupa), zatim vrlo često na Opatiji, Splitskom festivalu, Šlageru sezone, Krapini, Slovenske popevke, te Karnevalfestu u Cavtat. Najznačajnie festivalske pobjede Zdenke Vučković su: 1. sa Splitskog festivala 1963."Veslaj veslaj" 2.Platno boje kist i tvist Zagreb1962. 4.Vraćam se Zagrebe tebi Zagrebfest 1963. što je uistinu i najveći festivalski trijumf Zdenke Vučković. Međutim potrebno je napomenuti da je Zdenka V. postigla veće uspjehe sa festivalskim pjesmama koje nisu bile pobjedničke a vremenom su postale megahitovi. Da se podsjetimo samo nekih: 1.Makovi.2.Još samo pet minuta.3.Dalmatinke male.4.Čemu istina.5.Nije li čudo to? 6.On je moj moj moj.7.Pod lipovim cvijetom i mnoge druge. Izuzetno dugi period festivalskih nastupa Zdenka Vučković zaokružuje 1989 god. na Zagrebfestu također sa pobjedničkom pjesmom "Odrasla je djevojčica mala".


×