Zlatna Obala (regija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Za druga značenja, pogledajte Zlatna Obala (čvor).
Karta Zlatne Obale iz 1896.

Zlatna Obala je naziv za bivšu regiju u Zapadnoj Africi, a danas je to područje države Gana. Najranije korištenje ovog termina se odnosi samo na obalu, a ne na unutrašnjost. Tek od 19. vijeka ovaj termin se počinje koristiti i za kopneno područje, a ne samo obalno. Ova obala je smještena između Obale Slonovače i Robovske Obale.

Prvi put je kolonizirana od strane Portugala 1482. kao Portugalska Zlatna Obala. Zatim 1642. postaje Holandska Zlatna Obala. Holanđani ostaju na ovom području do 1871. kada je i posljednje naselje došlo pod vlast Britanaca kao Zlatna Obala. Također je postojala i Branderburška Zlatna Obala 1682, poslije preimenovana u Prusku Zlatnu Obalu, kao i Švedska Zlatna Obala (1650.) kasnije izgubljena od Danske postavši Danska Zlatna Obala (1663). Sve ove teritorije u 1871. došle pod vlast Ujedinjenog Kraljevstva.

Gana je oformljena od teritorije Zlatne Obale i bila je jedna od prvih evropskih kolonija koja je dobila nezavisnost 1957.


History2.gif Nedovršeni članak Zlatna Obala (regija) koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.