Zlatni rog

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Zlatni rog

Zlatni rog (na grčkom, Khrysokeras ili Chrysoceras ili Χρυσοκερας, doslovno "Zlatni rog," na turskom, Haliç), je rukavac koji razdvaja stari dio Istanbula (Carigrad) od njegovog modernog dijela.

Stari Istanbul je smješten na poluostrvu formiranom između Mramornog mora i Zlatnog roga. Na svom širokom ušću u Bosfor i Mramorno more, Zlatni rog ima duboku prirodnu luku. Na ovom poluostrvu su se prvobitno nastanili stari Grci, uspostavljajući koloniju i podižući grad Bizantijum, koji će kasnije postati Konstantinopolj, i konačno Istanbul.

Nakon Pada Konstantinopolja, grčki građani i ostali pravoslavni hrišćani, Jevreji, italijanski trgovci i drugo nemuslimansko stanovništvo počeli su da se nastanjuju i žive duž Zlatnog roga, u četvrtima Fener i Balat.

Prvi most preko Zlatnog roga, Galata most, podignut je 1836, tako povezujući Stari Istanbul sa Galatom, četvrti na suprotnoj strani Roga.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]