Zov (grupa)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Zov
GrupaZov.jpg
Osnovne informacije
PorijekloSarajevo, Bosna i Hercegovina
ŽanroviPop
Karijera1976-
Bivši članoviNa slici s desna na lijevo: Suad 'Medo' Arnautović - bas, Srđan Jevđević - bubnjevi, Hajrudin 'Hari' Varešanović - vokal, Nermin Arslanagic - klavijature
Ostali clanovi: Damir Arslanagić - klavijature, Mile Anđelić - Vokal, Davor Ilić - gitara, Senad 'Senči' Pekmez - gitara, Dorian Janjić - gitara, Fikret 'Fićo' Zubčević- bubnjevi

Zov je bila sarajevska pop grupa, osnovana 1976. godine.

Historija[uredi | uredi izvor]

Zov su 1976. godine na Vratniku osnovali Hajrudin 'Hari' Varešanović (vokal) i Suad 'Medo' Arnautović[1] (bas-gitara). Na Harijev poziv svom školskom drugu, grupi se zatim pridružio Davor Ilić na solo gitari. Grupa je na samom početku imala probe u Suadovoj kući a kad se grupi pridružio bubnjar Fikret 'Fićo' Zubčević, probe su održavane u Domu Kulture na Vratniku[2]. Grupa je imala i svoj prvi javni nastup u Domu Kulture na Vratniku , a potom nastupe u Domu Kulture Bjelave i Domu Mladih na Skenderiji. Ovo je bila najranija i originalna postava ove mlade Sarajevske grupe.

Nakon sto je grupu Zov napustio Davor Ilić da bi se pridružio drugoj mladoj Sarajevskoj rok grupi "Prvi Čin", u grupu je došao Harijev komšija na solo gitari, Senad 'Senči' Pekmez.

Ubrzo nakon ovih izmjena, grupa Zov je izdala svoj prvi singl sa pjesmama "Golubica" i "Život". Pjesma "Golubica" je postala veliki hit a ostala je veoma popularana do današnjih dana i postala simbol Sarajeva i Baščaršije.

Nakon sto je dobio ponudu da zamjeni Jasnu Gospić u Ambasadorima, grupu napušta Hari Varešanović. Grupa je bez Harija pretrpjela personalne promjene i izdala svoj drugi i zadnji singl sa pjesmama "18 godina" i "Bosna", ali je ostao nezapažen. Grupa se zatim raspala a Suad Arnautović je postao prvi vođa sarajevskog ženskog hora Aprilke.

Poslije povratka sa odsluženja vojnog roka, Hari je neko vrijeme nastupao samostalno a potom osnovao popularnu grupu Hari Mata Hari u kojoj je on bio glavni autor i izvođač mnogobrojnih hitova.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]