Bengalski zaliv

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bengalski zaliv

Bengalski zaliv je sjeveroistočno rubno more Indijskog okeana i najveći zaliv na svijetu.[1] Prilično trouglastog oblika, zaliv je oivičen na zapadu Šri Lankom i Indijom, dok su mu na sjeveru Bangladeš i Indijska savezna država Zapadni Bengal, po kojoj je zaliv dobio ime. Dalje, na obalama zaliva su Mjanmar i južni dio Tajlanda. Na jugu, zaliv je povezan s Indijskim okeanom, a približna granica mu je zamišljena linija između najjužnije tačke Šri Lanke, i najsjevernijeg rta na indonezijskom ostrvu Sumatri. Na istoku, grupe ostrva Andamani i Nikobari od zaliva odvajaju Andamansko more, rubno more Bengalskog zaliva.

Površina mu je 2.172.000 km2 a u njega utiče čitav niz velikih rijeka, Ganges, Brahmaputra, Irrawaddy, Godavari, Mahanadi, Krishna i Kaveri dok se na obalama nalazi veliki broj luka, među najvažnijim su Kalkuta, Čitagong i Yangon.

Uz obalu su brojne grupe ostrva, ali osim riječnih ušća, na obalama nema značajnijih zaliva. Zbog toga, uz obale Bengalskog zaliva ima vrlo malo prirodnih luka. Klima ima monsunska obilježja.

Ostrva[uredi | uredi izvor]

Unutar zaliva se nalaze brojna ostrva uključujući i grupe ostrva Andamani i Nikobari kao i Mergui grupu ostrva. Veliki Andaman je glavni arhipelag Andaman grupe ostrva, dok je Ritchie arhipelag koji se sastoji od manjih ostrva. Samo njih 37, ili 6,5% od ukupno 572 ostrva su naseljena.[2]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Bengalski zaliv Pristupljeno 30. juna 2015.
  2. ^ Prirodni akvarij Pristupljeno 30. juna 2015.