Sjeverno more

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sjeverno more
Sjeverno more

Sjeverno more je more u Atlantskom okeanu. Nalazi se između Norveške i Danske na istoku, Engleske i Škotske na zapadu, Njemačke, Holandije, Belgije i Francuske na jugu. Povezano je preko Skagerraka i Kategata sa Baltičkim morem. Sa Atlantskim okeanom je povezano preko Lamanša i Norveškog mora na sjeveru. Najveće rijeke koje se ulivaju u Sjeverno more su Laba, Vezer, Rajna, Meza i Temza. Sjeverno more ima veliki promet brodova. Početkom šezdesetih godina prošlog vijeka u Sjevernom moru su otkrivene rezerve nafte i zemnog plina, sa čijom eksploatacijom se počelo početkom sedamdesetih. 2001. je vađeno 6 miliona barela (950 000 m3) nafte i 280,000,000 m3 prirodnog gasa.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Sjeverno more koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: