Meksički zaliv

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
3D perspektiva Meksičkog zaliva.

Meksički zaliv je velika vodena površina između Sjeverne i Srednje Amerike. Smatra se zalivom iako je površinom veći od mnogih mora. Na sjevernoj obali su Sjedinjene Američke Države, zapadnoj i južnoj Meksiko (poluostrvo Yucatan), a na istoku je Kuba. Floridskim prolazom između Kube i Floride je povezan s Atlantskim okeanom a Yucatanskim kanalom između Meksika i Kube sa Karipskim morem. Kroz Meksički zaliv prolazi Golfska struja koja je po njemu dobila ime (šp. golfo - zaliv). U podmorju zaliva postoje značajna nalazišta nafte i zemnog plina. Sa sjevera se u zaliv ulijeva rijeka Mississippi. Preko zaliva često prolaze uragani koji nastaju u srednjem Atlantiku i udaraju u američku obalu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: