Meksički zaliv

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
3D perspektiva Meksičkog zaliva.

Meksički zaliv je velika vodena površina između Sjeverne i Srednje Amerike. Smatra se zalivom iako je površinom veći od mnogih mora. Na sjevernoj obali su Sjedinjene Američke Države, zapadnoj i južnoj Meksiko (poluostrvo Yucatan), a na istoku je Kuba. Floridskim prolazom između Kube i Floride je povezan s Atlantskim okeanom a Yucatanskim kanalom između Meksika i Kube sa Karipskim morem. Kroz Meksički zaliv prolazi Golfska struja koja je po njemu dobila ime (šp. golfo - zaliv). U podmorju zaliva postoje značajna nalazišta nafte i zemnog plina. Sa sjevera se u zaliv ulijeva rijeka Mississippi. Preko zaliva često prolaze uragani koji nastaju u srednjem Atlantiku i udaraju u američku obalu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: