Botnički zaliv

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Satelitski snimak Botnijskog zaljeva

Botnički zaliv je naziv za sjeverni dio Baltičkog mora koji se nalazi između Švedske i Finske. U najužem svom dijelu između Umeå na švedskoj i Vaasa na finskoj strani zimi često potpuno zamrzne. Zaliv se dijeli na veći i dublji južni dio Botničko more (Bottenhavet), dok manji i plići sjeverni dio i jeste u stvari Botnički zaliv (Bottenviken). Do prije 10.000 godina ovaj dio Skandinavije je bio pod debelom ledenom masom, a poslije topljenja kopnena masa se izdizala i to čini i dalje, godišnje 6-10 mm u prosjeku. Nizak procenat soli od 3-6% i duge i hladne zime ne dozvoljavaju kompleksniji razvoj vodene flore i faune. U slobodnom prijevodu sa švedskog botten u stvari znači kopno, tlo pod nogama ili jednostavno dno.


Internet-web-browser.svg Nedovršeni članak Botnički zaliv koji govori o geografiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: