Bengalski zaljev

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bengalski zaljev

Bengalski zaljev je sjeveroistočno rubno more Indijskog okeana. Površina mu je 2,172.000 km2, a oivičen je na zapadu Šri Lankom i Indijom, dok su mu na sjeveru Bangladeš i Indijska savezna država Zapadni Bengal, po kojoj je zaljev dobio ime. Dalje, na obalama zaljeva su Mijanmar i južni dio Tajlanda. Na jugu je zaljev povezan s Indijskim okeanom, a približna granica mu je zamišljena crta između najjužnije tačke Šri Lanke, i najsjevernijeg rta na indonezijskom ostrvu Sumatri. Na istoku, skupine ostrva Andamani i Nikobari od zaljeva odvajaju Andamansko more, rubno more Bengalskog zaljeva.

U zaljev utiče čitav niz velikih rijeka, Ganges, Brahmaputra, Irrawaddy, Godavari, Mahanadi, Krishna i Kaveri, a na obalama je veliki broj luka, neđu najvažnijim su Kalkuta, Čitagong i Yangon.

Uz obalu su brojne skupine ostrva, ali osim riječnih ušća, na obalama nema značajnijih zaljeva. Zbog toga, uz obale Bengalskog zaljeva ima vrlo malo prirodnih luka.

Klima ima monsunska obilježja.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: