Bengalski zaliv

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Bengalski zaljev)
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Bengalski zaliv

Bengalski zaliv je sjeveroistočno rubno more Indijskog okeana. Površina mu je 2.172.000 km2, a oivičen je na zapadu Šri Lankom i Indijom, dok su mu na sjeveru Bangladeš i Indijska savezna država Zapadni Bengal, po kojoj je zaliv dobio ime. Dalje, na obalama zaliva su Mjanmar i južni dio Tajlanda. Na jugu, zaliv je povezan s Indijskim okeanom, a približna granica mu je zamišljena linija između najjužnije tačke Šri Lanke, i najsjevernijeg rta na indonezijskom ostrvu Sumatri. Na istoku, grupe ostrva Andamani i Nikobari od zaliva odvajaju Andamansko more, rubno more Bengalskog zaliva.

U zaliv utiče čitav niz velikih rijeka, Ganges, Brahmaputra, Irrawaddy, Godavari, Mahanadi, Krishna i Kaveri, a na obalama je veliki broj luka, među najvažnijim su Kalkuta, Čitagong i Yangon.

Uz obalu su brojne grupe ostrva, ali osim riječnih ušća, na obalama nema značajnijih zaliva. Zbog toga, uz obale Bengalskog zaliva ima vrlo malo prirodnih luka.

Klima ima monsunska obilježja.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: