Celuloza

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Struktura celuloze

Celuloza je polisaharid sastavljen od linearno povezanih jedinica D-glukoze. Ne rastvara se u vodi i nema okusa. Pripada grupi nereducirajućih ugljikohidrata. Formula celuloze je (C6H10O5)n. Potpunom hidrolizom daje D-glukozu. Celuloza je glavni sastojak drveta i biljnih vlakana. U gotovo čistom stanju nalazi se u pamuku (98 %), a u drvetu je ima od 40 % do 50 %, uz lignin i druge primjese.

Hemijske osobine[uredi | uredi izvor]

Celuloza se ne rastvara u vodi, ni u razblaženim kiselinama i bazama. Rastvara se u Schweizerovom reagensu [Cu(NH3)4][OH]2. Hidrolizom sa koncentrovanom sumpornom kiselinom se razlaže do glukoze. Tretiranjem celuloze sa dušičnom kiselinom dobija se nitroceluloza, koja je eksplozivan spoj.


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Celuloza koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: