Depresanti

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Depresanti su grupa droga koja izaziva stanje duboke relaksacije, apatije, letargije i depresije inhibirajući odgovore na akcije centralnog nervnog sistema. Najpoznatiji su barbiturati i trankvilajzeri. Češći ulični naziv je „dauneri“ (eng. Downeri).

Dauner (eng. Downer) je termin u slengu koji se odnosi na legalne i ilegalne droge koje dovode do „spuštanja” ili „downa”, odnosno izazivaju stanje duboke relaksacije. Usprkos poželjnim efektima većina ovih supstanci dovodi do ovisnosti, a najčešće se zloupotrebljavaju barbiturati, trankvilajzeri i drugi depresori centralnog nervnog sistema. U slengu „dauner” može biti i osoba u stanju „dauna” (neprirodno ili prirodno opuštena) ili osoba koja donosi smirenje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]