Frédéric Chopin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Frédéric Chopin
Frédéric Chopin, 1849.
Rođenje
Frédéric François Chopin
Fryderyk Franciszek Chopin

22. februar ili 1. mart 1810.
Smrt17. oktobar 1849.
EraRomantizam
Značajna djela
Polonaise
Posmrtni marš

Frédéric François Chopin (bosanski izgovor: Frederik Šopen; poljski jezik: Fryderyk Franciszek Chopin bio je poljski kompozitor i pijanist.

Rano djetinjstvo proveo je u domovini, a ranu mladost na putovanjima u Berlinu, Beču i Dresdenu, te odlazi iz Poljske sa željom da se usavrši u inostranstvu, ne sluteći da se više nikada neće vratiti u domovinu. Napokon je 1830. došao u Pariz - grad koji se i danas ponosi razdobljem u kojem je mladi Poljak odredio stilske i estetske smjernice klavirskoga romantizma.

Kao veliki domoljub, trajno se družio s Poljacima u Parizu. Njegova ljubav i život sa književnicom George Sand postali su predmet opsežne literature. Osim manjeg broja orkestralnih i komornih djela, te 17 poljskih pjesama za glas i klavir, Chopin je komponirao isključivo djela za klavir. Chopin je bio jedinstven kao pijanist, izvođač vlastitih djela i sasvim poseban i usamljen kao autor. Bio je bez uzora u prijašnjim razdobljima klasične muzike i gotovo bez nasljednika. Ostavio je opus od 74 štampana djela, koja po formalnoj strukturi i poetskim obilježjima nemaju premca u evropskoj muzici. Svojom je umjetnošću odlučno djelovao na klavirsku muziku i interpretativni stil, pa se njegov utjecaj osjeti i u 20. stoljeću. Umro je od tuberkuloze pluća.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]