Nassau

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Nassau, glavni grad Bahama
Nassau nalazi se u Bahami
Nassau
Nassau
Nassau

Nassau ( /ˈnæsɔː/ NASS -aw ) je glavni i najveći grad Bahama. Sa populacijom od 246.329 stanovnika iz 2010. godine, ili nešto više od 70% cjelokupne populacije Bahama, Nassau se obično definiše kao grad sa primatom, koji je mnogo veći od svih drugih gradova u zemlji.[1] To je centar trgovine, obrazovanja, prava, administracije i medija u zemlji.

Međunarodni aerodrom Lynden Pindling, glavni aerodrom za Bahame, nalazi se oko 16 km zapadno od centra grada Nassaua, i ima dnevne letove za veće gradove u Kanadi, Karibima, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Državama. Grad se nalazi na ostrvu New Providence.

Nassau je mjesto Skupštine i raznih pravosudnih odjela i historijski se smatralo uporištem pirata.[2] Grad je dobio ime u čast Williama III od Engleske, princa od Orange-Nassaua.

Moderni rast Nassaua započeo je u kasnom osamnaestom vijeku, sa prilivom hiljada lojalista i njihovih robova na Bahame nakon američkog rata za nezavisnost. Mnogi od njih su se naselili u Nassauu i na kraju su po broju nadmašili prvobitne stanovnike.

Princ George Wharf u luci Nassau. Brodovi s lijeva na desno su Carnival Fascination, Disney Magic, Carnival Sensation i Majesty of the Seas.
Satelitski pogled na Nassau i Paradise Island

Centar grada[uredi | uredi izvor]

Bahamski parlament

Centar grada je središte svih aktivnosti u Nassauu. Hiljade ljudi svakodnevno posjećuju, kupuju, večeraju, razgledaju i uživaju u tropskoj klimi grada. Dok je najprometniji dio centralnog grada ulica Bay Street i Woodes Rogers Walk, koji se nalazi preko puta luke i paralelno sa Bayom, područje se proteže na nekoliko blokova u svakom smjeru. Počinje u West Bayu, oko područja plaže Junkanoo. Nekoliko hotela i restorana nalazi se u West Bayu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ 2010 Census of Population and Housing: New Providence (PDF) (Report). Department of Statistics of The Bahamas. august 2012. str. 3. Arhivirano (PDF) s originala, 20. 12. 2016. Pristupljeno 18. 5. 2015.
  2. ^ Klausmann, Ulrike; Meinzerin, Marion; Kuhn, Gabriel (1997). Women Pirates and the Politics of the Jolly Roger (1st izd.). C.P. 1258 Succ. Place du Parc Montreal, Quebec, Canada H2W2R3: Black Rose Books Ltd. str. 192. ISBN 1-55164-058-9.CS1 održavanje: lokacija (link)