Plymouth (Montserrat)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Plymouth je spaljen u erupciji vulkana.

Plymouth je bio glavni grad i jedina luka Monserata, prekomorske teritorije Ujedinjenog Kraljevstva, locirane u Karipskom moru.

Početkom jula 1995., serija snažnih erupcija vulkana Soufrière Hills je proizvela tokove lave i prekrivanje pepelom širokog područja južnog Monserata, uključujući Plymouth. Bilo je odmah jasno , da je grad u opasnosti; Na dan 21. august 1995., vulkanski pepeo je pao na Plymouth i u decembru, stanovnici su evakuisani iz predostrožnosti.

Nakon nekoliko mjeseci im je dozvoljeno da se vrate, ali, 25. juna 1997., masivna erupcija je proizvela izbacivanje vulkanskog materijala, što je uzrokovalo smrt 19 ljudi, i koji je dostigao i ostrvski aerodrom.

Plymouth je ponovno evakuiran. Između 4-8 augusta, ponovile su se serije erupcija koje su uništile oko 80% grada, zatrpavši ga sa 1,4 metara pepela. Mnoge zgrade su spaljenečineći naseljavanje nemogućim za značajan broj stanovnika. Vulkanska lava je imala visok viskozitet, a pepeo i ostale vulkanske stijene su imale gustoću sličnu cementu, tako da je za uklanjanje materijala trebao eksploziv ili rad buldozera i drugih sredstava preskupih za široku upotrebu. Obradivo tlo se stvrdnulo i postalo neupotrebljivo.

Grad je napušten i južna polovina ostrva je proglašena zabranjenim područjem, zbog nastavljene vulkanske aktivnosti Soufrière Hills-a. Vlada ostrva je premještena u Brades, dok je Plymouth i dalje de jure glavni grad, jer novi od tada nije napravljen. Do 12. jula 1997. užarena lava je spalila sve što nije bilo prekriveno pepelom.

Uništenje Plymouth-a je uzrokovalo ogromne probleme za Monserat. To je bilo najveće naselje na ostrvu, sa oko 4.000 stanovnika, i posjedovalo je najviše prodajnih mjesta i servisnih službi, a bilo je i sjedište vlade.

Pojedine službe su premještene na druga mjesta na ostrvu, ali je dvije trećine stanovništva ostrva preseljeno preko mora, i većina se nikada nije vratila.