UEFA Evropska liga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
UEFA Evropska liga
Logo UEFA Evropske lige
Osnovano1971. (2009 u trenutnom formatu)
RegijaEvropa (UEFA)
Broj ekipa32 (grupna faza)
+8 klubova nakon grupne faze UEFA Lige prvaka[1]
58 (ukupno)
Trenutni šampioniŠpanija Sevilla (7. titula)
Najuspješniji klubŠpanija Sevilla (7 titula)
Internet stranicaUEFA Evropska liga
2023/24.

UEFA Evropska liga (prethodno poznata kao Kup UEFA) nogometno je takmičenje u organizaciji UEFA-e. Nastalo je 1971. kao zamjena za Kup velesajamskih gradova. Danas je to po broju učesnika najmasovnije, a po kvalitetu drugo najbolje klupsko nogometno takmičenje u Evropi. Trenutni je šampion Sevilla, koja ima i najviše titula (sedam).

Historija[uredi | uredi izvor]

Kup UEFA prvi je put odigran 1971, a prvi osvajač bio je engleski Tottenham. Sve do 1999. u Kupu UEFA učestvovali su drugoplasirani timovi iz domaćih liga. Tada je Kup UEFA spojen s takmičenjem koje je UEFA odlučila ukinuti – Kupom pobjednika kupova. Otad u kup UEFA ulaze i timovi koji osvoje domaći kup (ili finalisti u slučaju da se osvajač kvalificira za Ligu prvaka) te ekipe eliminirane iz raznih faza Lige prvaka. Također, na učešće u ovom takmičenju imali su pravo i pobjednici Intertoto kupa do 2009, kada je ukinuto i to takmičenje, a od 1995. do 2015. tri kluba kvalificirala su se zahvaljujući fer-plej koeficijentu iz prošle sezone.

Od sezone 2014/15. pobjednik Evropske lige automatski se kvalificira za grupnu fazu Lige prvaka sljedeće sezone.

Pobjednik je ranije dobijao originalni trofej, koji je mogao zadržati godinu, i manju kopiju, koju je dobijao u trajno vlasništvo. Po istim tim pravilima, timovi koji osvoje kup UEFA tri puta zaredom ili pet puta ukupno mogli su dobiti originalni trofej u stalno vlasništvo, a UEFA bi u tom slučaju napravila novi za buduće takmičenje. Međutim, po novim odredbama, originalni trofej uvijek ostaje u posjedu UEFA-e, a pobjednik dobija kopiju jednake veličine, a klubovi s tri uzastopne titule ili pet ukupno dobijaju posebnu značku. Jedini klub koji je dosad stekao pravo na pobjedničku značku jest Sevilla, koja je pobjedom u finalu 2016. ispunila oba kriterija odjednom.

Trofej[uredi | uredi izvor]

Kvalifikacije[uredi | uredi izvor]

Učesnici[uredi | uredi izvor]

U Evropskoj ligi učestvuju klubovi iz svih zemalja članica UEFA-e. U zavisnosti od UEFA koeficijenta savezi imaju dva do četiri predstavnika, s tim da je jedno mjesto rezervirano za osvajača nacionalnog kupa. Po jednog predstavnika imaju San Marino, Lihtenštajn i Andora, čiji prvaci nastupaju u Evropskoj ligi. Klubovi koji ispadnu u trećem pretkolu Lige prvaka ulaze u prvo kolo Evropske lige, a oni koji osvoje treće mjesto u grupama Lige prvaka pridružuju se Evropskoj ligi u šesnaestini finala.

Iako UEFA rezervira jedno mjesto za aktuelnog prvaka, on ne mora braniti titulu ako je u prethodnoj sezoni izborio nastup u Ligi prvaka.

Format takmičenja[uredi | uredi izvor]

Prošli formati[uredi | uredi izvor]

Trenutni format[uredi | uredi izvor]

Evropska liga počinje s dva kvalifikacijska kruga. U prvom pretkolu učestvuju klubovi iz saveza rangiranih ispod 18 mjesta na Uefinoj listi i tri kluba koji su dobili pravo učestvovanja kroz Fair play izvlačenje, dok im se u drugom kolu pridružuju klubovi iz saveza rangiranih od 9 do 18 mjesta i jedanaest pobjednika Intertoto kupa.

U prvom kolu pobjednicima iz drugog pretkola pridružuju se ekipe iz saveza rangiranih od 1. do 13. mjesta i timovi koji su izgubili u trećem pretkolu Lige prvaka, kao i branilac titule. Ukupno u prvom kolu učestvuje 80 timova.

Nakon prvog kola 40 pobjednika biva raspoređeno u osam grupa po pet ekipa. Za razliku od Lige prvaka, klubovi igraju samo po jednu utakmicu međusobno, s tim da svaki klub odigra dvije utakmice kao domaćin i dvije kao gost. Po tri najbolje plasirana tima iz svake grupe se zajedno s osam trećeplasiranih timova iz grupne faze Lige prvaka plasiraju u šesnaestinu finala.

Nakon grupne faze takmičenje se nastavlja nokaut-sistemom sve do finala, koje se igra na stadionu koji je UEFA prethodno odabrala.

Osvajači Kupa UEFA / Evropske lige[uredi | uredi izvor]

Po zemljama[uredi | uredi izvor]

Država Pobjednici Finalisti
 Španija 14 5
 Engleska 9 8
 Italija 9 8
 Njemačka 7 8
 Nizozemska 4 3
 Portugal 2 5
 Rusija 2 0
 Švedska 2 0
 Belgija 1 2
 Ukrajina 1 1
 Turska 1 0
 Francuska 0 5
 Škotska 0 4
 Mađarska 0 1
 Jugoslavija 0 1
 Austrija 0 1

Rekordi i statistika[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Prve dvije ekipe u svakoj grupi prolaze u šesnaestinu finala, gdje im se pridruži osam trećeplasiranih ekipa iz grupne faze UEFA Lige prvaka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]