Ša'ban

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Ša'ban (arapski: شعبان‎) je 8. mjesec lunarnog islamskog kalendara. Dolazi nakon mjeseca redžeba a prije muslimanima važnog mjeseca ramazana.[1] U prijevodu sa arapskog na bosanski jezik, naziv ša'ban znači dijeljenje ili odvajanje jer su se Arapi u predislamsko vrijeme tokom ovog mjeseca dijelili i odvajali jedni od drugih.

Značaj i događaji[uredi | uredi izvor]

U ovom mjesecu je zadnji Allahov poslanik Muhammed običavao postiti tako što bi spojio post u ša'banu sa postom koji je vjernicima obavezan u mjesecu ramazanu. O tome se govori u nekim od hadisa.

U ovom mjesecu se nalazi i Lejletu-berat, petnaeste noći ša'bana.

Osim toga, u ovom mjesecu, druge godine po Hidžri kao Kibla, tj. pravac okretanja vjernika tokom obavljanja namaza, ponovo je uzeta Kaba u Mekki nakon što se kratko vrijeme kao kibla koristio Bejtul-Makdisu u Jerusalemu. Ovo se desilo druge godine po Hidžri, petnaestoga šabana.

Također iste godine, post tokom mjeseca ramazana objelodanjen je obaveznim baš u ovom mjesecu.

Vrijeme nastupa ša'bana[uredi | uredi izvor]

Islamski kalendar je lunarni kalendar i početak mjeseca se računa od pojave mladog mjeseca. Kako je islamska godine lunarna godina i za 11-12 dana kraća od solarne godine, mjesec ša'ban svake naredne godine dolazi ranije i vremenski gledano se kreće kroz sva godišnja doba.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Mjesec šabana | ZNACI". znaci.ba. Pristupljeno 17. 11. 2023.