Šablon:Istaknuti članak/mart2019

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pachelbelov potpis
Pachelbelov potpis

Johann Pachelbel bio je njemački kompozitor, orguljaš i nastavnik, koji je doveo južnu njemačku orguljašku školu do vrhunca. Komponirao je mnogobrojna sakralna i sekularna djela, a njegov doprinos razvoju horskog preludija i fuge osigurao mu je mjesto među najznačajnijim kompozitorima srednje barokne ere.

Pachelbelova muzika uživala je ogromnu popularnost tokom njegovog života, a imao je mnogo učenika i njegova muzika postala je model kompozitorima južne i srednje Njemačke. Danas je najpoznatiji po Kanonu u D-duru, kao i Šakoni u f-molu, Tokati u e-molu za orgulje i Hexachordum Apollinisu, zbirci varijacija za klavijature.

Na njega su utjecali južni njemački kompozitori, kao što su Johann Jakob Froberger i Johann Caspar Kerll, Italijani Girolamo Frescobaldi i Alessandro Poglietti, te francuski kompozitori i kompozitori nirnberške tradicije. Stavljao je naglasak na lucidni, jednostavan polifonijski stil, koji je isticao melodičnu i harmoničnu jasnoću. Njegova muzika manje je virtuozna i manje harmonijski avanturistična nego Buxtehudeova. Pachelbel je, kao i Buxtehude, eksperimentirao s različitim ansamblima i instrumentalnim kombinacijama u svojoj kamernoj i, što je najvažnije, vokalnoj muzici. Većina tih djela sadrži izuzetno bogatu instrumentaciju. Istražio je mnoge varijacije i povezane tehnike, koje se manifestiraju u stilski raznovrsnim djelima, od sakralnih koncerata do svita za čembalo. (Više...)