Żurek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Żurek sa krompirom i kuhanim jajetom
Żurek posluzen u kruhu

Żurek ili Żur je tradicionalna poljska kisela gusta supa, na bazi kiselog tijesta.[1] Poljsko ime supe nastalo je od njemačke riječi za kiselo (sauer - nekada sūr).

Opis[uredi | uredi izvor]

Żurek je poznat i u Bjelorusiji (bjeloruski: жур, кісяліца), Slovačkoj i Češkoj. Blago kisela supa, sa kuhanim krompirom, može se malo zgusnuti i obojiti sa mlijekom (za vrijeme posta), ili se kuhati sa mesom, povrćem ili suhim gljivama. Takođe se može pripravljati sa slaninom, svinjskim suhim rebrima ili svinjskim repom. Poslužuje se obično sa tvrdo kuhanim jajetom. Najčešći sastojci su kefir ili mlaćenica, brašno, bijeli luk, krompir, neka vrsta polusuhe kobasice i majoran.

Kako je za supu dovoljno malo sastojaka, koji su uslovno jeftini, kao i činjenica da se može kuhati u velikim količinama, supa je bila omiljena kod siromašnijih slojeva stanovništva. Zbog velike količine ugljikohidrata, supa je vrlo hranljiva. U poljskom jeziku postoji izreka: "Od żura je muškarac jak kao zid" (poljski: z żuru, chłop jak z muru). Supa je u Poljskoj vrlo tražena, pa se može dobiti kao instant u kesicama, ili u staklenkama kao i konzervirana. U Poljskoj se tradicionalno poslužuje za Uskrs.[1] Takođe se često poslužuje u zapečenom tjestu kruha, čija kora služi kao posuda, te sa oko 2 cm može da se u njemu posluži żurek.

Varijante[uredi | uredi izvor]

U pograničnom dijelu u Češkoj slična supa se naziva Kyselo

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Essen & Trinken 2021.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

  • Eden, Sarah. "Zurek". essen-und-trinken.de (jezik: njemački). Essen & Trinken. Pristupljeno 16. 4. 2021.