12. grupa hemijskih elemenata

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

U 12. grupu hemijskih elemenata spadaju: cink (Zn), kadmijum (Cd) i živa (Hg). Elektronska konfiguracija zadnjeg energetskog nivoa (n-1)d10ns2. Popunjene d-orbitale ovih elemenata ne učestvuju u metalnoj vezi. Veza u elementarnom stanju je zasnovana samo na s-elektronima, koji su zbog dimenzija ovih atoma, dosta udaljeni od jezgra. Zbog toga je ta veza slaba, pa ovi elementi imaju nisko talište i vrelište (živa je tekućina na sobnoj temperaturi).

Hemijske osobine[uredi | uredi izvor]

Otpuštanjem s-elektrona, ovi elementi stvaraju uglavnom spojeve u kojima imaju oksidacijski broj (+2). To ukazuje na činjenicu da je (n-1)d10 vrlo stabilna konfiguracija. Ovi metali, odnosno njihovi ioni, grade kompleksne spojeve. Redoks-potencijal cinka i kadmijuma ima negativne vrjednosti, što ukazuje na to da se oni lako oksidiraju u vodenim otopinama kiselina. Živa ima pozitivan redoks-potencijal, te pokazuje i osobine plemenitog metala.

Elementi[uredi | uredi izvor]

Cink[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Cink

Kadmijum[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Kadmijum

Živa[uredi | uredi izvor]

Glavni članak: Živa

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]