Idi na sadržaj

Aby Warburg

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Aby Moritz Warburg
Rođenje (1866-06-13) 13. juni 1866.
Hamburg, Njemačka
Smrt26. oktobar 1929(1929-10-26) (63 godine)
Hamburg, Njemačka

Aby Moritz Warburg (Hamburg, 13. juni 1866. - Hamburg, 26. oktobar 1929.) je bio njemački historičar umjetnosti.

Godine 1902. je osnovao Warburg Institut u Hamburgu, jednu od najvećih umjetničkih biblioteka. Cijeli život je posvetio Institutu i istraživanju posebnih aspekata evropske umjetnosti posebice onih vezanih uz antičku umjetnost. 1933. godine Institut je preseljen u London gdje je i sada.

Život[uredi | uredi izvor]

Aby Warburg je rođen u Hamburgu u Warburskoj porodici jevrejskih bankara. Njegovi korijeni potičku iz Italije kada su se sredinom 17. stoljeća doselili u Njemačku i nastanili u grad Warburg uzimajući ime grada kao svoje prezime. Dvojica braće Wasburg su osnovali banke pod imenom M.M. Warburg & Co u Hamburgu koja i danas uredno posluje. Aby Warburg je bio prvi po rođenju od sedmoro braće, te je naslijedio porodičnu banku koju je vodio sa svojom suprugom Charlotte Oppenheim. Osim bankarstva Aby Warburg je pokazivao interese za književnost i historiju koje su vremenom postale njegov prioritet, te je stoga banku preuzeo njegov drugi sin po starini Max Warburg. Nedugo zatim banke porodice Warburg su postale svjetski poznate.

Djetinstvo i odrastanje[uredi | uredi izvor]

Warburg je odrastao u konzervativnoj jevrejskoj porodici što je tištilo njegov plahit i nepredvidljiv temperament. Bio je protiv tradicionalnih porodičnih obreda, te je u samome djetinstvo odbijao prihvatiti sve planove svoje porodice koji su bili predviđeni za njega. On nije želio biti rabin, niti odvjetnik što je željela njegova porodica da bude nego je želio stufirati historiju umjetnosti.

Studiranje[uredi | uredi izvor]

1886. godine Aby Warburg počinje svoj studij historije umjetnosti u Bonnu, te sluša predavanja o arheologiji i historiji religije. Studij nastavlja u Minhenu, te pokazuje zanimanje prema slikama Rođenje Venere i Primavera. Od 1888. do 1889. godine studira izvor ovih slika u Firenci.