Idi na sadržaj

Adagum

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Adagum
Adagum u Krimsku nakon velike poplave 7. juna 2012.
Karta basena rijeke Kubanj
Izvorno imeАдагум
DržaveRusija
Dužina66 km
IzvorSpajanjem rijeka Bakanka i Neberdžaj
NV izvora45 m
UšćeKubanj
NV ušća10 m

Adagum (ruski: Адагум; adigejski: АтIэкIумэ) rijeka je na jugu evropskog dijela Rusije. Protiče preko teritorije Krimskog rejona na zapadu Krasnodarske pokrajine. Lijeva je pritoka rijeke Kubanj u koju se uliva kod stanice Varenikovskaja, i dio basena Azovskog mora.

Nastaje spajanjem rijeka Bakanke i Neberdžaja na otprilike 3 km jugozapadno od grada Krimska, na nadmorskoj visini od 45 metara. Dugačka je 66 km, dok je površina slivnog područja 336 km2. Prosječan pad korita je 0,53 m/km toka.

Korito joj je 1964. pregrađeno u centralnom dijelu toka i tako je stvoreno vještačko Varnavinsko jezero čime je umnogome reguliran nivo vode u rijeci. Dio toka nizvodno od jezera uređen je i kanaliziran i poznat je i kao Varnavinski odvodni kanal. Karakterizira je mješoviti režim hranjenja s dominantnim nivalnim režimom, a najviši vodostaj je u proljeće nakon topljenja snijega u gornjem dijelu toka.

Bez obzira na tehnički reguliran tok česte su poplave u njenoj dolini, posebno nakon obilnijih padavina na sjevernim podgorinama Kavkaza. U noći 7. jula 2012. rijeka se naglo izlila iz korita i na području oko Krimska izazvala veliku materijalnu štetu, uz gubitak više od 160 ljudskih života.[1][2][3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Число погибших при наводнении на Кубани выросло до 150 - данные МВД". Интерфакс. 8. 7. 2012. Arhivirano s originala, 8. 7. 2012. Pristupljeno 5. 3. 2018.
  2. ^ "Ткачев заявил, что пропавших без вести при наводнении на Кубани нет". // yugopolis.ru. Arhivirano s originala, 10. 8. 2012. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |datepublished= (pomoć)
  3. ^ "Наводнение на Кубани". // ria.ru. Arhivirano s originala, 10. 8. 2012. Pristupljeno 13. 7. 2012. Referenca sadrži prazan nepoznati parametar: |datepublished= (pomoć)