Ado Gegaj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Ado Gegaj (23. august 1958 - Sarajevo, Bosna i Hercegovina) je bosanskohercegovački pjevač.

Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Gnome-edit-clear.svg Ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Molimo Vas da pomognete u poboljšavanju članka pišući ili ispravljajući ga u enciklopedijskom stilu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Svoju karijeru započinje još u mladosti. Kao izvođač narodne muzike jako brzo stiče popularnost i simpatije slušalaca glavnog grada Bosne i Hercegovine. Svirao je u vlastitom bendu sa njegovim bratom Izetom, sestrom Hajrijom i njihovim velikim prijateljem, danasnjom zvjezdom Jašarom Ahmedovskim. Njegovi počeci su mnogo vezani za Sarajevo gdje je imao mnoge nastupe kao mladić sa bendom. Inače je taj bend osnovao Izet Gegaj Izoni koji je svirao harmoniku, Ado gitaru a Hajrija Gegaj i Jašar Ahmedovski su bili vokali benda. Davne 1987. godine braća Gegaj se upoznavaju i počinju saradnju sa Draganom Stojkovićem Bosancem, najboljim aranžerom bivše Jugoslavije. Ado svoju prvu ploču snima u izdanju "DISKOSA" Aleksandrovac. Na kojem se izdvaja hit "Okreni moj broj","Večeras me društvo zove" i "Čarobni krug" koja se prodala u rekordnom broju. Veliku podršku na početku karijere je dobijao od svog starijeg brata Izeta Gegaja, koji ne samo da je pisao muziku za Adu, nego je i bio dobar harmonikaš i showman. Zatim u saradnji sa poznatim Bosancem 1988. godine su se nanizali još mnogi hitovi kao "Telefon zvoni", "Varao me jaran moj", "Tvoj me pogled ubi", "Ni korak dalje neću bez nje" i tako dalje.

U nastavku karijere tačnije 1989. godine prekida se saradnja sa D.Stojkovićem Bosancem i snima nova ploča pod nazivom "Ljubav za ljubav" gdje se pojavljuje pjesma "Ko vojniku ljubav krade" koja je postala toliki hit da se bez nje u vojsku nije išlo, pored nje su se našle i istoimena pjesma "Ljubav za ljubav", "Prijete tvoji,prijete moji". Da bi već 1990. godine se snimio i posljednji album u saradnji sa "DISKOS"-om pod nazivom "Ti si dio mene" na kojem su urodile ploda pjesme "Ti si dio mene","Dva jarana glave lude" i "Ljepotica".

Međutim, najveći uspjeh i kulminacija u karijeri, desio se sklapanjem saradnje sa D. Stojkovićem Bosancem koja je trajala dvije godine. Da nije pogriješio što je u njegovom "jatu" ostao njegov brat Izet Gegaj koji je sve njegove hitove napravio i njegova sestra Hajrija, te da je učinio ono pravo, opravdava svojim albumom pod nazivom "Ljubav za ljubav" i "Ti si dio mene" na kojima su se našli mnogi hitovi. U toku rata Ado živi u Njemačkoj gdje se priključuje humanitarnom pokretu BiH estrade za pomoć Bosni i Hercegovini. Održao je nekoliko stotina humanitarnih koncerata za BiH. U tom periodu tačnije 1994. godine snima se album "Gdje si bila" koji radi naravno njegov brat Izet i vrlo poznati Džavid Ljubovci. Udarna numera albuma "Hej,majko mati" postala je hit snimljena od strane Ade kao kantautora koja je i sada rado slušana. Već se 1995. godine okreće novom albumu pod nazivom "Vjerovo' sam ti" gdje se istoimena pjesma sluša i jedan od velikih hitova "Bosna moja". Povratkom u BiH 1998. godine Ado snima novi CD "Ovo malo duše" gdje postaje hit pjesma "Sličica". Ništa manje nisu bile slušane ni pjesme: "Na sve si me naučila", "Da si jad i nesreća" i druge. 2000 godine. se desio povratak u Beograd gdje snima album u saradnji sa Srki Boy-em, gdje prave odličnu saradnju i samim tim nove hitove gdje su se u startu izdvojile : "Nemojte mi suditi","Pobjednik na kraju" i duet sa Hajrijom "Nerviraš me" u "Evro Sound" produkcij. U tome je ponovo zaživjela pjesma "Okreni moj broj" koja po drugi put postaje hit. Ado tom prilikom snima kompilaciju hitova za izdavačku kuću "Gold", za koju i snima sljedeći album pod nazivom "Nazovi zbog nas" istoimeni hit poznatij još kao "225-883" kojem se pridružuju pjesme "Lažni jaran","Za tvoj rođendan","Izvini djevojčice" i tako dalje. Karijeru ukrašava 2005. godine sjajnim "LIVE CD-om" sa svim hitovima koji je urađen nakon jednog od uspješnih nastupa u Americi. Album "Dunjo moja" koji je izdat 2008. godine u produkcij MEGASOUND-a za Srbiju, čiji je vlasnik poznati Mića Nikolić. Izdvojile su se pjesme "Dunjo moja" i "Nisam Sinan". Posljednji album snima naravno sa Izetom Gegajem-Izonijem, pod nazivom "Sad i ja znam". Ovaj album je također izdat za dvije izdavačke kuće. U Bosni i Hercegovini izdavač je Valentino Records, a u Srbiji KCN Records. Osim ovih navedenih albuma, mnoge izdavačke kuće su izdavale kompilacije njegovih hitova poput; EMBEXA, GOLD-a, Diskos-a i tako dalje. Jedan je od nekolicine pjevača "stare garde" sa prostora bivše Jugoslavije koji je ostao popularan u svim dijelovima bivše države sa starim hitovima kao i novim hitovima modernog aranžmana. Ado Gegaj u dosadašnjoj karijeri je primio mnogo nagrada za svoj rad na estradnoj sceni.

Diskografija[1][uredi | uredi izvor]

 • Okreni moj broj (1987)
 • Telefon zvoni (1988)
 • Ljubav za ljubav (1989)
 • Ti si dio mene (1990)
 • Gdje si bila (1994)
 • Vjerovo' sam ti (1995)
 • Ovo malo duše (pjesma) (1998)
 • Pobjednik na kraju (2000)
 • HITOVI (2002)
 • Nazovi zbog nas (2002)
 • LIVE 100% (2005)
 • Dunjo moja (2008)
 • Sad i ja znam... (2011)

 Reference[uredi | uredi izvor]