Aerodrom Mali Lošinj

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aerodrom Mali Lošinj
Zračno pristanište Mali Lošinj
Aerodrom Mali Losinj www.openstreetmap.org 2012-11-7 19-40-41.png
IATA: LSZ – ICAO: LDLO
Općenito
Vrsta Aerodrom za prihvat aviona u javnom zračnom saobraćaju
Operator Zračno pristanište d.o.o.
Poslužuje grad Ostrvo Lošinj
lokacija Mali Lošinj
Visina 47
Koordinate 44°33′57″N, 14°23′35″E
Web-sajt Službena stranica
Pista
Broj Dužina (m) Površina
02/20 900 asfalt

Aerodrom Mali Lošinj je aerodrom u Hrvatskoj registrovan za javni domaći i međunarodni promet. Nalazi se na otoku Mali Lošinj. Ima uzletno-sletnu stazu dužine 900 m, širine 30 m, kodne oznake 1C prema ICAO-u. Staza je instrumentalna, za neprecizni prilaz, a dužinom zadovoljava uvjete za slijetanje i uzlijetanje STOL (Short take off and landing – kratko uzlijetanje i slijetanje) aviona.

Uzletno-sletna staza je izgrađena od asfalta, kao i staze za vožnju. Dvije staze za vožnju su postavljene pod uglom od 45° u odnosu na uzletno-sletnu stazu i zadovoljavaju sadašnji promet malih aviona. Aerodrom je osposobljen za dnevno letenje.

Prioritet je potreba produženja piste na 1.260 m, a realizaciji te namjere se već pridonijelo izradom potrebne projektne dokumentacije. Primorsko-goranski kanton učestvuje u financiranju ovog projekta.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Airport symbol.svgFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Aerodrom Mali Lošinj koji govori o aerodromima u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.