Aerodrom Zadar

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aerodrom Zadar
Zračna luka Zadar
Zadar airport terminal croatia.JPG
IATA: ZAD – ICAO: LDZD
 
Vrsta aerodroma Civilni aerodrom
Vlasnik Republika Hrvatska 55%, Zadarska županija 20%, Grad Zadar 20%, Općina Zemunik Donji 5%.
Operator Zračna luka Zadar
Služi gradu Zadar, Hrvatska
Nadmorska visina 88 m
289 ft
Koordinate 44°06′30″N, 015°20′48″E
Internet stranice Službena stranica
Uzletno-sletne staze
Smjer
Dužina
ft m
Površina
04/22
6.561 2.000
Asfalt
14/32
8.202 2.500
Beton
Pogled iz zraka na aerodrom u Zadru

Zračna luka Zadar (IATA identifikacijski kod ZAD) jedna je od devet aerodroma u Hrvatskoj.

Utemeljena je 1968. godine u blizini naselja Zemunik Donji i udaljena je 7 km istočno od Zadra. Nalazi se na nadmorskoj visini od 88 m.

Najveći je zrakoplovni centar u Hrvatskoj. Radi svoje dvije uzletno-sletne staze (u okomitim odnosima) u mogućnosti je prihvaćati zrakoplove bez obzira na vremenske uvijete. Specijaliziran za prihvat i održavanje vatrogasnih zrakoplova (Canadaira i Air traktora) kojima je ujedno i matična luka. Ujedno je i baza Hrvatskoga ratnoga zrakoplovstva ovlaštena za izobrazbu i trening profesionalnih pilota. Opremljena je sa opremom: Mi-8, Mi-17, AT-802, PC-9, Zlin 242, Bell-206B-3. U sklopu Zračne luke Zadar djeluje i Lufthansina škola letenja InterCockpit.

Tokom Domovinskog rata zračna luka je u potpunosti devastirana. Obnovljena Zračna luka Zadar u vlasništvu je Republike Hrvatske s udjelom 55%, Zadarske županije s 20%, grada Zadra s 20%, te općine Zemunik Donji s 5%. Zračna luka Zadar je važan činilac u povezivanju sjeverne Dalmacije i Like s ostalim djelovima Hrvatske i svijeta, kao i za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.

Zbog uspostave novih zračnih linija početkom 2007. godine dodatno je proširena zgrada putničkog terminala, čime je Zračna luka Zadar osposobljena za prihvat daleko većeg broja putnika. Od 2008. godine posjeduje i VIP terminal, te je time postala omiljena zračna luka bogatim gostima koji anonimno privatnim zrakoplovima posjećuju Hrvatsku.

Zadar je redovitim letovima Croatia Airlinesa povezan sa Zagrebom i Pulom; Lufthansa sa Munchenom, Germanwings povezuje Zadar s Kölnom, Stuttgartom i Dortmundom, SkyEurope s Bečom i Prag, Ryanair s Londonom, Dublinom, Osloom, Düsseldorfom, Bruxellesom, Londonom, te Intersky sa Friedrichshafenom. Charter letovima Zadar ima i direktnu zračnu vezu s Zürichom, Augsburgom, Bozenom, Innsbruckom i Linzom.

Planovi za proširenje[uredi | uredi izvor]

U 2012. godini započinje se s proširenjem uzletno-sletnih staza i povećanjem putničke zgrade.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Commons-logo.svg U Wikimedijinu spremniku nalazi se još podataka o: Aerodrom Zadar
Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: