Aerodrom Grobnik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Aerodrom Grobnik
Zračno pristanište Grobnik
Aeromiting Grobnik 060708 5.jpg
IATA: none – ICAO: LDRG
Općenito
Vrsta Sportski aerodrom
Vlasnik Ministarstvo odbrane Republike Hrvatske
Operator Padobranski klub "Krila Kvarnera"
Poslužuje grad Rijeka
lokacija Grobničko polje (8 km od Rijeke)
Visina 300
Koordinate 45°22′40″N, 14°30′30″E
Pista
Broj Dužina (m) Površina
07/25 1600 asfalt

Aerodrom Grobnik je aerodrom u Hrvatskoj. Bio je riječki aerodrom u vrijeme letenja elisnih aviona u javnom zračnom saobraćaju.

Nakon toga je ostao u funkciji sportskog aerodroma, a naknadno je dograđen sadržajima za održavanje auto-moto utrka. U vlasništvu je Ministarstva odbrane Republike Hrvatske. Uzletno-sletna staza je od asfalta dužine 1.600 m i širine 30 m.

Prema klasifikaciji ICAO-a ima kodnu oznaku 3C. Staza je neinstrumentalna, predviđena za dnevno letenje. Na aerodromu je stacionisan aeroklub, gdje se i odvija sportsko-rekreacijsko letenje i školovanje.

Projekti i aktivnosti[uredi | uredi izvor]

U planu je ulaganje u aerodrom Grobnik s ciljem njegovog aktiviranja u ulozi srednjeg aerodroma za razvoj lokalnih zračnih linija na području Primorsko-goranske i susjednih kantona koje gravitiraju Rijeci.

Preduslov za realizaciju ovoga projekta je uređenje vlasničkih odnosa, koje sa sadašnjeg vlasnika Ministarstva odbrane Republike Hrvatske treba prenijeti na Primorsko-goranski kanton i zainteresirane jedinice lokalne samouprave.

Reference[uredi | uredi izvor]


Airport symbol.svgFlag of Croatia.svg Nedovršeni članak Aerodrom Grobnik koji govori o aerodromima u Hrvatskoj treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.