Akademgorodok

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Budkerov institut za atomsku fiziku u Akademgorodoku
Sigma symbol of Akademgorodok.jpg

Akademgorodok (ruski: Академгородо́к) jest grad u Rusiji, smješten 20 km južno od Novosibirska (iako ga negdje navode kao dio Novosibirska).

Grad je obrazovni i naučni centar Sibira. Nalazi se usred veličanstvenih šuma breze i bora, na obalama rijeke Oba odnosno Obskog mora, umjetnog rezervoara koji se nalazi uz tu rijeku. Ima oko 100.000 stanovnika.

U Akademgorodoku se nalazi Novosibirski državni univerzitet, 35 istraživačkih instituta, poljoprivredna akademija, medicinska akademija, apartmansko naselje, raznoliki objekti poput prodavnica, hotela, bolnica, restorana i kafića, kina, klubova i biblioteka.

Dom naučnika (Dom Učjonih), društveno središte Akademgorodoka, udomljuje biblioteku sa preko 100.000 naslova - ruskih klasika, savremene literature, a također i brojne američke, britanske, francuske, njemačke, poljske naslove i časopise. U Domu naučnika je i galerija slika, predavaonice i koncertna dvorana.

Grad, čije ime u prevodu je Akademski Grad, osnovala je 1950-ih Sovjetska akademija nauka. Akademik Mihail Aleksejevič Lavrentjev, prominentni fizičar i matematičar, prvi predsjednik sibirskog odjela Sovjetske akademije nauka je igrao veliku ulogu u osnivanju Akademgorodoka. Na svom vrhuncu, Akademgorodok je bio dom za 65.000 naučnika i njihovih porodica i bio je povlašteno područje za život, jer je imao dobro opremljene predavaonice i "dače" (sovjetske vile).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]