Akademgorodok

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Budkerov institut za atomsku fiziku u Akademgorodoku
Sigma symbol of Akademgorodok.jpg

Akademgorodok (ruski: Академгородо́к) je grad u Rusiji, smješten 20 km južno od Novosibirska (iako ga negdje već navode kao dio Novosibirska).

Grad je obrazovni i naučni centar Sibira. Nalazi se usred veličanstvenih šuma breze i bora, na obalama rijeke Oba odnosno Obskoga mora, umjetnog rezervoara koji se nalazi uz tu rijeku.

Broj stanovnika: oko 100.000

U Akademgorodoku je Novosibirsko državni univerzitet, 35 istraživačkih instituta, poljoprivredna akademija, medicinska akademija, apartmansko naselje, raznoliki objekti poput prodavnica, hotela, bolnica, restorana i kafića, kina, klubova i biblioteka.

Dom naučnika (Dom Učjonih), društveno središte Akademgorodoka, udomljuje biblioteku sa preko 100.000 naslova - ruskih klasika, savremene literature, a također i brojne američke, britanske, francuske, njemačke, poljske naslove i časopise. U Domu naučnika je i galerija slika, predavaonice i koncertna dvorana.

Grad, čije ime u prevodu bi bilo Akademski Grad, je osnovan 1950-ih od strane Sovjetske akademije nauka. Akademik Mihail Aleksejevič Lavrentjev, prominentni fizičar i matematičar, prvi predsjednik sibirskog odjela Sovjetske akademija nauka je igrao veliku ulogu u utemeljenju Akademgorodoka. Na svom vrhuncu, Akademgorodok je bio dom za 65.000 naučnika i njihovih obitelji i bio je povlašteno područje za živiti, jer je imao dobro opremljene predavaonice i "dače" (sovjetske vile).

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]