Ob

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Satelitska snimka Oba

Ob (ruski: Обь) jest azijska rijeka u Rusiji. Ob nastaje u Južnosibirskom gorju spajanjem dviju rijeka, Bija i Katun koje izviru u Altajskom gorju a sreću se nedaleko grada Bijska . Tako rijeka stiže pod imenom Ob do grada Barnaul. U nastavku protiče kroz branama nastala umjetna jezera Kamener i Novosibirsk da bi iza brane proticao kroz grad Novosibirsk.

Ob, luka u Barnaulu

Najkasnije od tog mjesta Ob, koji je vrlo važan riječni plovni put , teče Zapadnosibirskom depresijom istočno od Urala , prvo u pravcu sjeverozapada. Pri tome, prolazi kroz gradove Nižnjevartovsk , Surgut i Hanti-Mansijsk .

Nakon Hanti-Mansijska i još oko 300 km toka u smjeru sjeverozapada, Ob se dijeli na Veliki Ob- i Mali Ob, dugih 446 odnosno 456 km koji oba teku prema sjeveru i ponovo se spajaju kod sjevernosibirskog grada Saleharda .

Od tog grada, gdje Ob skreće prema istoku da bi zatim tekao uz sjeverni Polarni krug, za ruske prilike je još samo "korak" do ušća koje počinje dalje istočno i proteže se ljevkasto u dužini od više od 800 km i širinom koja mjestimično dosiže i do 70 km . To ušće, čiji najjužni dio prelazi polarni krug, više i nije riječni tok, nego je kao tzv. estuar već dio Karskog mora, koje pripada ledenom Arktičkom okeanu. U svakom slučaju, tjerano ogromnim masama vode Oba, to je snažna struja koja teče prema sjeveru.

Dužina rijeke[uredi | uredi izvor]

Ob u vrijeme zalaska sunca

Dužina ove rijeke može se računati na različite načine:

  • 3.650 km - dužina Oba bez Katuna
  • 4.338 km - Ob s Katunom, njegovom najdužom izvorišnom rijekom
  • 5.410 km - Irtiš-Ob - ukupna dužina Irtiša (4248 km) + dužina donjeg toka Oba nakon spajanja s Irtišem (1.162 km)

Toj se dužini može pribrojati još 800 km Obovog estuara.

  • Porječje Oba je veliko divovskih 2.975.000 km2

Pritoke Od dolje navedenih pritoka Oba je Irtiš, duži od samog Oba, najvažnija:

Umjetna jezera

Pored ostalog, Ob protiče kroz :

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]