Hanti-Mansijsk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Coat of Arms of Khanty-Mansiysk.svg

Hanti-Mansijsk (ruski: Ха́нты-Манси́йск) grad je u Rusiji. Glavni je grad Hantijsko-Mansijskog autonomnog okruga. Nalazi se na rijeci Irtišu, 15 km od njegova ušća u rijeku Ob. Geografski položaj mu je 61°07' sjeverne geografske širine i 69°04' istočne geografske dužine. Broj stanovnika iznosio je 54.000 (2004.)

Osnovan je 1930. kao radničko naselje imena Ostjako-Vogulsk, 3 km udaljeno od sela Samarova. Godine 1940. je preimenovan u Hanti-Mansijsk. Status grada dobija 1950. Širenjem je u svoj sklop uvukao obližnje selo Samarovo, za koje se zna od 16. vijeka (1637. i prije).

Od privrede u gradu je pogon za konzerviranje ribe i drvna industrija.

Najbliža željeznička stanica je 232 km udaljena Pit-Jah. Cestovna udaljenost do Tjumenja je 1076 km, a do Moskve - 2759 km.

Vremenska zona: Moskovsko vrijeme +2.