Amur (riba)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Šablon:TaksokvirVodič za izradu taksokvira
Amur
GraskarpfenA053.jpg
Sistematika
Carstvo Animalia
Koljeno Chordata
Razred Actinopterygii
Potklasa Neopterygii
Infraklasa Teleostei
Nadred Ostariophysi
Red Siluriformes
Porodica Cyprinidae
Rod Ctenopharyngodon
Vrsta Ctenopharyngodon idella Valenc

Amur je riba nizijskih rijeka, porijeklom iz srednje Azije.

Boja mu se kreće od tamnih, zelenkasto crnih leđa a prema svijetlo sivim bokovima, do skoro bijelog stomaka. Ima izrazito vretenasto tijelo prekriveno krupnom krljušt. Na području Bosne i Hercegovine nema odgovarajuće uslove za mrijest, pa se primjerci kreću od 2-3 kg (veličina kojom se poribljava), pa do preko 20 kg.

Navike, stanište i rasprostranjenost[uredi | uredi izvor]

Amur je porijeklom iz tokova velikih rijeka srednje Azije. Na područje bivše Jugoslavije je donesen iz Mađarske, najprije u ribnjake, a iz njih se proširio u Dunav i njegove pritoke. Sada je najrasprostranjeniji u kanalima obraslim vodenim rastinjem, koje mu i čini osnovnu hranu, a zalazi čak i u male kanaliće za navodnjavanje, pa je bilo slučajeva da su seljaci na njima vilama hvatali ribe veličine do 10 kg.

Razmnožavanje[uredi | uredi izvor]

Mrijesti se na pjeskovitim terenima u dosta jakoj struji. Polaže ikru u dijelovima rijeke blizu izvora, jer njegova ikra nije fiksirana već je vodena struja nosi nizvodno. Plodnost ženki se kreće čak i do milion komada ikre po mrijestu. Za razvoj ikre i mrijest, potrebna je temperatura vode od preko 37 stepeni celzijusa. U uslovima koji vladaju na području BiH, njegov mrijest moguć je samo vještačkim putem.

Literatura[uredi | uredi izvor]