Armando Dippet

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Armando Dippet
Lik iz serijala o Harryju Potteru
Rod muškarac
Boja kose sijeda
Vjernost Hogwarts
Glumac Alfred Burke
Prvo pojavljivanje Harry Potter i Odaja tajniArmando Dippet je bivši direktor Hogwartsa. Bio je direktor u vrijeme mladog Voldemorta, Toma Riddlea, koji je u to vrijeme otvorio Odaju tajni i usmrtio Myrtlu.

Dippet je tada zabranio Riddleu ostanak u školi za vrijeme praznika. To je viđeno od strane Harry Pottera u dnevniku Toma Riddlea. Dippet je prestao biti direktor 1955. Ne zna se je li živ ili mrtav. Dippet je tada postao jedan od portreta direktora i mogao je razgovarati s ostalim direktorima i trenutnim direktorom. Naslijedio ga je Albus Dumbledore, tadašnji učitelj Preobrazbe.

U knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi saznajemo da je Tom Riddle konkurisao za mjesto predavača Odbrane od mračnih sila, odmah nakon završenog školovanja. U to doba je Armando Dippet još uvijek bio direktor i on ga je odbio uz objašnjenje da je još premlad za taj posao i da bi se trebao javiti za nekoliko godina. Očito je Dumbledore imao uticaja na tu odluku.