Auguste Rodin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Auguste Rodin
Rođenje12. novembar 1840
Francuska Pariz, Francuska
Smrt17. novembar 1917
FrancuskaMeudon, Francuska
Vrsta umjetnostiskulptura
DjelaMislilac
Vrata pakla
Građani Kalea
Spomenik Balzaku
NagradeLegija časti
Potpis
Rodin, 1898.

Auguste Rodin punog imena François-Auguste-René Rodin (12. novembar 1840. – 17. novembar 1917.) bio je jedan od najznačajnijih francuskih skulptora.

Rodin je proglašen najvećim skulptorom nakon Michelangela i začetnikom moderne skulpture.

Život i djelo[uredi | uredi izvor]

Karakteristika njegovih skulptura su nemirne konture, otvorena forma i utisak nedovršenosti što daje dojam titravosti atmosfere impresionističke slike.

Oko 1884. godine radi na grupnoj skulpturi Građani Kalea koju je naručio grad Calais kao spomenik za šest svojih građana iz 14. vijeka koji su dali svoje živote da bi spasili svoje sugrađane.

Jedno od njegovih najpoznatijih djela Vrata pakla nadahtuna su Danteovim Paklom. Rodin nikada nije završio Vrata pakla ali su mu ona poslužila kao ishodište za veliki broj manjih komada od kojih je napravio samostalna djela, među najpoznatijim su Mislilac i Poljubac.

Poljubac je savršen primjer Rodinove sposobnosti da izrazi intenzivne emocije kroz skulpturu. Orginalno je pripadala uz Vrata pakla ali je na kraju predstavljena kao samostalan rad. Skulptura prikazuje nedopuštene ljubavnike, Francesca da Rimini i Paolo Malatesta, čiju je priča ispričao Dante u Božanstvenoj komediji.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]