Autohtonost (biologija)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Autohtone − u biogeografiji − su one vrste koje se definiraju kao domoroci datog regiona i/ili ekosistema, ako je njihovo prisustvo u tom sistemu rezultat isključivo prirodnih procesa, bez ljudske intervencije. Termin je ekvivalent za "nativan", u manje naučnom kontekstu. Svaka prirodna vrsta organizama (za razliku od pripitomljenih) ima svoj prirodni opseg distribucije u kojem se smatra autohtonom. Izvan ovog nativnog areala, takva vrsta se može unijeti i ljudskom aktivnošćiu. U onim područjima gdje je dospjela antropogeno, poznata je kao uvedena vrsta.

Na primjer, Pančićeva omorika (Picea omorika) je autohtona endemska vrsta u veoma ograničenom području Podrinja Istočne Bosne i Zapadne Srbije, a antropogeno je raširena u hortikulturi širom Evrope.[1][2][3][4]

Autohtona vrsta nije nužno endemska . U biologiji i ekologiji, endemska znači isključivo nativna u životnim zajednicama određenog područja. Autohtona vrsta se može pojaviti i u područjima osim onog na kojem se proučava. U novonaseljenom području ona se označava kao uvedena, alohtona ili introducirana vrsta.

Izrazi "endemski" i "autohtoni" također ne znače da su takvi organizmi nužno nastali ili evoluirali u arealu gdaje su nađeni.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Thompson J.D. (2005): Plant evolution in the Mediterranean. Oxford University Press, Oxford, ISBN 0-19-851534-0.
  2. ^ Mayr E. (1970): Populatiomns, species, and evolution – An abridgment of Animal species and evolution. The Belknap Press of Harvard University Press, Cambridge, Massachussets and London, England, ISBN 0-674-69013-3.
  3. ^ Mučibabić S. (1960): Osnovi ekologije. Univerzitetu Sarajevu, Sarajevo.
  4. ^ Škrijelj R., Đug S. (2009): Uvod u ekologiju životinja.Prirodno-matematički fakultet Sarajevo, Sarajevo, ISBN 978 9958-592-03-4.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]