Autonomne oblasti u Rusiji

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ruska federacija se sastoji od 85 administrativnih jedinica od kojih je jedna autonomna oblast i to Jevrejska autonomna oblast.

Autonomous oblast of Russia.png

Historija[uredi | uredi izvor]

Autonomne oblasti su se počele pojavljivati unutar Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike a kasnije i SSSR-a nakon Oktobarske revolucije i to na teritorijama gdje većinu čini nerusko stanovništvo.

Prve autonomne oblasti su bile nezavisni subjekti unutar federacije, zajedno s pokrajinama, regijama i republikama da bi se poslije zajedno sa pokrajinama ujedinjavale u veće teritorijalno-administrativne jedinice, krajeve. Daljom reorganizacijom, većina autonomnih oblasti su pretvorene u republike da bi od decembra 1936. ponovo postale nezavisni politički subjekti.

Autonomne oblasti na teritoriji Rusije[uredi | uredi izvor]

Hronološki gledano na teritoriji Ruske Federacije su uspostavljene sljedeće autonomne oblasti:

  • Autonomna njemačka oblast na području Volge (19. oktobra 1918. do 19. decembra 1923. kada je prerasla u Autonomnu Sovjetsku Socijalističku Republiku Povolških Njemaca)