Autonomne oblasti u Rusiji

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
User-trash-full-3.svg Ovaj članak predložen je za brisanje. Razlog predlaganja za brisanje je: Prekratak članak
Korisnici Wikipedije u periodu određenom dogovorom zajednice mogu iznijeti svoja mišljenja o tome. Ako se ne slažete sa brisanjem ovog članka, molimo da svoj stav ukratko pojasnite na stranici za glasanje (detaljna razjašnjenja možete ostaviti na stranici za razgovor). Nakon izjašnjavanja članova zajednice te ako razlog za brisanje nije razriješen, članak će biti obrisan u roku od 7 dana od dana postavljanja ovog šablona. Samu ovu poruku obrišite jedino ako namjeravate prepraviti članak ili nakon što se do odluke da se članak zadrži dođe na stranicu Wikipedia:Kandidati za brisanje. Administratori – Ne zaboravite provjeriti da li drugi članci vode ovamo i historiju stranice.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Ruska federacija se sastoji od 85 administrativnih jedinica od kojih je jedna autonomna oblast i to Jevrejska autonomna oblast.

Autonomous oblast of Russia.png

Historija[uredi | uredi izvor]

Autonomne oblasti su se počele pojavljivati unutar Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike a kasnije i SSSR-a nakon Oktobarske revolucije i to na teritorijama gdje većinu čini nerusko stanovništvo.

Prve autonomne oblasti su bile nezavisni subjekti unutar federacije, zajedno s pokrajinama, regijama i republikama da bi se poslije zajedno sa pokrajinama ujedinjavale u veće teritorijalno-administrativne jedinice, krajeve. Daljom reorganizacijom, većina autonomnih oblasti su pretvorene u republike da bi od decembra 1936. ponovo postale nezavisni politički subjekti.

Autonomne oblasti na teritoriji Rusije[uredi | uredi izvor]

Hronološki gledano na teritoriji Ruske Federacije su uspostavljene sljedeće autonomne oblasti:

  • Autonomna njemačka oblast na području Volge (19. oktobra 1918. do 19. decembra 1923. kada je prerasla u Autonomnu Sovjetsku Socijalističku Republiku Povolških Njemaca)