Barij-karbonat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Barij karbonat
Barium carbonate.png
Općenito
Hemijski spoj Barij karbonat
Druga imena viterit
Molekularna formula BaCO3
CAS registarski broj 513-77-9
Kratki opis bijeli kristalni prah
Osobine1
Molarna masa 197,336 g/mol
Agregatno stanje čvrsto
Gustoća 4,2865 g/cm3
Tačka topljenja 811 °C
Tačka ključanja 1555 °C
Rastvorljivost 0,002 g/100 ml vode pri 20 °C
Rizičnost
NFPA 704
NFPA 704.svg
0
2
0
 
1 Gdje god je moguće korištene su SI jedinice. Ako nije drugačije naznačeno, dati podaci vrijede pri standardnim uslovima.

Barij-karbonat je hemijski spoj barija, poznat i kao viterit. Kristalizira se po ortoromboidnom sistemu. Kristali su grupisani i spojeni po tri zajedno, grubih ivica. Mineral je nazvan po engleskom hemičaru i botaničaru iz 18. vijeka Williamu Witheringu, koji je 1784. dokazao da se viterit hemijski razlikuje od barita. Viterit se može pronaći u rudnim žilama olova. Jedan je od glavnih izvora barijevih soli. Vrlo lahko prelazi u barij-sulfat putem reakcije s vodenom otopinom kalcij-sulfata. Koristi se u proizvodnji otrova za miševe, proizvodnji stakla i porcelana, a nekad davno i za rafiniranje šećera.

Reakcije[uredi | uredi izvor]

Barij-karbonat reagira sa mnogim kiselinama čineći rastvorljive barijeve soli, poput barij hlorida:

Međutim, reakcija sa sumporastom kiselinom je slaba jer je barij-sulfat gotovo nerastvorljiv.