Bezuvjetna predaja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)

Bezuslovna predaja u ratu predstavlja predaju tokom koje zaraćena strana koja se predaje ne postavlja nikakve zahtjeve i uslove za predaju, osim onih propisanih međunarodnim pravom. Strana u sukobu pristaje na bezuslovnu predaju obično samo ako je u potpunosti onesposobljena za nastavak neprijateljstava.

Objavljivanje da samo bezuslovna predaja dolazi u obzir može da predstavlja psihološki pritisak na slabijeg protivnika. S druge strane smatra se da stavljanje neprijatelja u poziciju u kojoj ništa ne može da dobije diplomatijom i pregovorima, može samo da ga učvrsti u namjeri da se bori do samog kraja. Primjer bezuslovne predaje je kapitulacija sila Osovine u Drugom svjetskom ratu.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]