Binačka Morava

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Binačka Morava
Binačka Morava u Vitini
Drugo imeMorava e Binçës
Države Sjeverna Makedonija
Kosovo / Srbija
Dužina49 km
IzvorSkopska Crna gora
UšćeSutok s Preševskom Moravicom kod Bujanovca
ProgresijaJužna MoravaVelika MoravaDunavCrno more
SlivCrnomorski
Površina sliva1156 km2

Binačka Morava (albanski: Morava e Binçës) jest rijeka u Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu. Jedina je rijeka koja iz Sjeverne Makedonije otječe u crnomorski sliv.

Tok[uredi | uredi izvor]

Izvire ispod Skopske Crne gore, sjeverno od Skoplja. Nastaje spajanjem Ključevske i Slatinske reke i dobija ime Golema reka. Odatle teče još 4 km kroz Sjevernu Makedoniju, a zatim prelazi granicu kod sela Binač u općini Vitina na Kosovu, po kojem je i nazvana. Dalje teče pored Vitine, a potom i pored Gnjilana, za koje je nekad imala veliku važnost. Tok se nastavlja prema selima Domorovce i Končulj, a nekoliko kilometara nizvodno od njih spaja se s Preševskom Moravicom i tvori Južnu Moravu.

Desne pritoke Binačke Morave jesu Letnica, Pisjani, Laštice, Slubice i Lapuša. Ovi su potoci kratki, brzi, s dubokim i uskim klancima i izraženom erozivnom snagom.

Lijeve su pritoke Sojeva, Žitija, Crnica, Livoć, Maleševec, Prilepnica i Krivareka (Kriva reka). Potonja se od ostalih razlikuje ne samo po dužini i protoku nego i po površini sliva (612 km2).

Protok[uredi | uredi izvor]

Prosječan mjesečni protok Binačke Morave počinje znatno rasti u februaru, kada je veći od januarskog za 2,89 m3/s u Domorovcu i 356 m3/s u Kermjanu. U odnosu na period februar–mart ovaj protok na prvom lokalitetu veći je za 2,35 m3/s, a u Kermjanu za 2,20 m3/sec, dok je najveći u martu. Minimalni protok zabilježen je u augustu na oba lokaliteta. Binačka Morava inače je izrazito bujičarskog karaktera.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pavlović 1994, str. 12.

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Pavlović, Zvezdana (1994). Hidronimski sistem sliva Južne Morave. Beograd.CS1 održavanje: ref=harv (link)