Prausta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Blastopor)
Prausta
(Blastoporus)
Blastula i gastrula sa oznaćenim blastoporusom
Dani 5
Prekursor Blastula
Razvojni stadij Gastrula

Prausta ili blastoporus / blastopor – u embriologiji – je u otvor embriona u razvoju, na površini tijela, za invaginaciju archenterona (pracrijeva).[1] [2][3]

Većina višećelijskih životinja, u prvim fazama embrionskog razvoja nakon stvaranja blastule ili (u sisara kao što su ljudi) od blastocista tokom značajnog procesa gastrulacije. Ovo je klicina struktura sa najudaljenijim slojem ćelija – u ektodermu i – invaginirani unutrašnji sloj ćelija – u endodermu. Primitivno tijelo je tako građeno da vanjska i unutrašnja površina čine konkavnost koja tvori primitivno crijevo. Trenutak u kojem se pracrijevo otvara prema vani, je blastopor', nazvan tako jer u mnogih životinja se iz ove oblasti razvijaju usta. Među dvobočno građenim životinjama (Bilateria) postoje Protostomia ili Protostomi, kod kojih nastaje drugi otvar primitivnog crijeva, dizajniran za ipražnjenje u daljem razvoju. U protostome se ubrajaju, naprimjer insekti.[4][5][6][7] U deuterostoma ili novoustnih, s druge strane, u koje spadaju svi kičmenjaci, primarni ulaz primitivnih usta djeluje kasnije kao analni otvor, a sekundarnim razdvajanjem otvara se kraj primitivnog crijeva i nastju (nova) usta. Kod nekih jednostavnijih životinja, kao što su meduze, blastoporusi služe najprije kao prausta, a kasnije se preusmjeravaju na izlučivanje.

Razlikovanje protostoma i novih usta kod dvostranih životinja je važan aspekt klasifikacije višećelijskih životinja u biološkoj sistematici, zbog sličnosti u ranoj fazi razvoja, koja u svakom slučaju podsjeća na zajedničkog pretka, a time i na srodničke međuodnose vrsta.

a sac u obliku udubljenja sa otvorom zove blastopore.

Prema tome, ako se od blastopora - što je prvi otvar - u toku embriogeneze formiraju usta koja to ostaju i kasnije, takve životinje se zovu protostome. Takvi su predstavnici koljeno Annelida, Arthropoda (člankonožaca) i Mollusca (mehkušci). Naprotiv, ako se iz tog otvora razvoje anus, životinje se smatraju deuterostomnim; naprimjer, iz koljena Chordata (kičmenjaci) koje uključuje klase sisara, gmizavaca, ptica i drugih.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 1, Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-10-686-8.
  2. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 2. Svjetlost Sarajevo, ISBN 9958-10-222-6.
  3. ^ Baron, Margaret H. (2001). "Embryonic Induction of Mammalian Hematopoiesis and Vasculogenesis". u Zon, Leonard I. (ured.). Hematopoiesis: a developmental approach. Oxford University Press. ISBN 978-0-19-512450-7.
  4. ^ Cullen, K.E. (2009). "embryology and early animal development". Encyclopedia of life science, Volume 2. Infobase. ISBN 978-0-8160-7008-4.
  5. ^ Forgács, G. & Newman, Stuart A. (2005). "Epithelial morphogenesis: gastrulation and neurulation". Biological physics of the developing embryo. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-78337-8.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  6. ^ Hart, Nathan H. & Fluck, Richard A. (1995). "Epiboly and Gastrulation". u Capco, David (ured.). Cytoskeletal mechanisms during animal development. Academic Press. ISBN 978-0-12-153131-7.CS1 održavanje: upotreba parametra authors (link)
  7. ^ Knust, Elizabeth (1999). "Gastrulation movements". u Birchmeier, Walter & Birchmeier, Carmen (ured.). Epithelial Morphogenesis in Development and Disease. CRC Press. str. 152–153. ISBN 978-90-5702-419-1.CS1 održavanje: više imena: editors list (link).

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]