Embrionski disk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Embrionalni disk)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Embrionski disk
(Discus embryonicus)
Gray11.png
Presjek kroz embrionski disk "Vespertilio murinus"
Dani 14
Prekursor Epiblast
Razvojem postaje Nervna cijev
Površinski izgled embriona zeca:
arg. = embrionski disk
pr. = primitivna brazda.

Embrionski disk – u embriologiji – je struktura koju formira pod amnionske šupljine .Sastoji se od sloja prizmatičnih ćelija, embrionskog ektoderma, izvedenog iz unutrašnje ćelijske mase, a ieži u apoziciji sa endodermom[1][2][3][4]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Embrioblast formira embrionalni disk koji je sastavljen od dva sloja, gornji epiblast (primitivni ektoderm) i donji hipoblast (primitivni endoderm). Epiblast je pričvršćen za trofoblast i sačinjen od kolumnarnih ćelija, dok je hipoblast je bliži blastocelu i sastoji se od kockastih ćelija. Epiblast seli iz trofoblasta prema dolje, stvarajući amnionsku šupljinu, koja je obložena amnioblastima razvijenim iz epiblasta. Hipoblast biva potisnut prema dolje i obavija žumanjčanu kesu (vancelomska šupljina). Neke ćelije hipoblasta idu prema unutrašnjem citotrofoblastu blastocela, izlučujući usput međućelijsku tvar. Te ćelije hipoblasta i međćelijske tvari se zajedno nazivaju Heuserova membrana (ili egzocelomska membrana), a pokrivaju blastocel i tako nastaje žumanjčana kesa (ili egzocelomska šupljina). Ćelije epiblasta idu prema vanjskim rubovima retikuluma i stvaraju ekstraembrionski mezoderm, što otežava održavanje vanembrionskog retikuluma. Ubrzo nakon toga nastaje horionska šupljina.

Embrionski disk čovjeka[uredi | uredi izvor]

U ljudi, to je faza razvoja koja se javlja nakon implantacije i prije savijanja embriona (vidljivog između 14. i 21. dana nakon oplodnje). Izveden je iz epiblastnog sloja, koji se nalazi između slojeva hipoblasta i amniona. Epiblastni sloj je izveden iz unutrašnje ćelijske mase. Tokom gastrulacije, u bilaminarni (dvoslojni) embrionski disk postaje trilaminarni (troslojni). Nakon toga se formira notohord. U procesu neurulacije, notohord u embrionskom disku inducira formiranje nervne cijevi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gilbert S. F. (2010): Developmental biology, 9th Ed. Sinauer Associates, ISBN 978-0-87893-558-1.
  2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 1, Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-16-8 pogrešan ISBN.
  3. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-10-222-6.
  4. ^ Harrison L. G. (2011): The shaping of life: The generation of biological pattern. Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-55350-6; http://books.google.com/books?id=-IPG-vg7Pr8C.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]