Embrionski disk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Embrionski disk
(Discus embryonicus)
Presjek kroz embrionski disk "Vespertilio murinus"
Dani 14
Prekursor Epiblast
Razvojem postaje Nervna cijev
Površinski izgled embriona zeca:
arg. = embrionski disk
pr. = primitivna brazda.

Embrionski disk – u embriologiji – je struktura koju formira pod amnionske šupljine .Sastoji se od sloja prizmatičnih ćelija, embrionskog ektoderma, izvedenog iz unutrašnje ćelijske mase, a ieži u apoziciji sa endodermom[1][2][3][4]

Pregled[uredi | uredi izvor]

Embrioblast formira embrionalni disk koji je sastavljen od dva sloja, gornji epiblast (primitivni ektoderm) i donji hipoblast (primitivni endoderm). Epiblast je pričvršćen za trofoblast i sačinjen od kolumnarnih ćelija, dok je hipoblast je bliži blastocelu i sastoji se od kockastih ćelija. Epiblast seli iz trofoblasta prema dolje, stvarajući amnionsku šupljinu, koja je obložena amnioblastima razvijenim iz epiblasta. Hipoblast biva potisnut prema dolje i obavija žumanjčanu kesu (vancelomska šupljina). Neke ćelije hipoblasta idu prema unutrašnjem citotrofoblastu blastocela, izlučujući usput međućelijsku tvar. Te ćelije hipoblasta i međćelijske tvari se zajedno nazivaju Heuserova membrana (ili egzocelomska membrana), a pokrivaju blastocel i tako nastaje žumanjčana kesa (ili egzocelomska šupljina). Ćelije epiblasta idu prema vanjskim rubovima retikuluma i stvaraju ekstraembrionski mezoderm, što otežava održavanje vanembrionskog retikuluma. Ubrzo nakon toga nastaje horionska šupljina.

Embrionski disk čovjeka[uredi | uredi izvor]

U ljudi, to je faza razvoja koja se javlja nakon implantacije i prije savijanja embriona (vidljivog između 14. i 21. dana nakon oplodnje). Izveden je iz epiblastnog sloja, koji se nalazi između slojeva hipoblasta i amniona. Epiblastni sloj je izveden iz unutrašnje ćelijske mase. Tokom gastrulacije, u bilaminarni (dvoslojni) embrionski disk postaje trilaminarni (troslojni). Nakon toga se formira notohord. U procesu neurulacije, notohord u embrionskom disku inducira formiranje nervne cijevi.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Gilbert S. F. (2010): Developmental biology, 9th Ed. Sinauer Associates, ISBN 978-0-87893-558-1.
  2. ^ Sofradžija A., Šoljan D., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 1, Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-16-8 pogrešan ISBN.
  3. ^ Međedović S., Maslić E., Hadžiselimović R. (2000): Biologija 2. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 9958-10-222-6.
  4. ^ Harrison L. G. (2011): The shaping of life: The generation of biological pattern. Cambridge University Press, ISBN 978-0-521-55350-6; http://books.google.com/books?id=-IPG-vg7Pr8C.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]