Bošnjaci (odredi)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Bošnjaci je naziv za odrede konjanika-kopljanika (lancera) u evropskim vojskama Poljske, Pruske, Bavarske, Danske i Austro-Ugarske između 17. i 20. vijeka. Ovaj termin pojavljuje se izvan Bosne po prvi put u poljskoj vojsci tokom sedamnaestog vijeka. Bošnjacima se nazivaju odredi konjanika (lancera) husara, što je historijski dokazano bila tradicionalna taktika antičkih Germana, doslovno gotskih ratnika u borbama i sukobima sa armijama Rimske imperije.

Nepoznato je da li su svi ratnici koji su sačinjavali ove odrede bili bosanskog porijekla i uz to već islamizirani (izbjeglice) dezerteri iz turskih odreda, ali se za odrede Bošnjaka u pruskoj vojsci za vrijeme kralja Fridriha Velikog tokom osamanaestog vijeka pouzdano zna da su bili djelimično bosanskog porijekla, a da su svi isključivo bili vjernici, muslimani.

Zanimljiva je historija ovih odreda u pruskoj vojsci. Tvorac i predvodnik prvog odreda bio je porijeklom Arnaut po imenu Gerkis (Šiptar) i na pitanje, zašto svojim odredima daje baš ovo ime, odgovorio je doslovno: "Naše komšije Bošnjaci su nenadmašni konjanici...". U jednoj drugoj starijoj njemačkoj enciklopediji (Leipzig 1824. god.) stoji pored ostalog, da su Bošnjaci nosili uske čakšire, laganu kožnu obuću i tijesne jeleke, kako bi se u trku mogli lakše baciti na konja.

Reference[uredi | uredi izvor]

Johann David von Dzingel: "Geschichte des königlichen Zweiten Ulanen Regiments", Potsdam, 1858.