Bogorodica na stijenama

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Bogorodica na stijenama
AutorLeonardo da Vinci
Godina1483-1486
Tipulje na platnu
Dimenzije199 × 122 cm
LokacijaNacionalna galerija, London

Bogorodica na stijenama prva je slika koju je Leonardo da Vinci naslikao po dolasku u Milano, gdje je godinama potom radio na dvoru vojvode Lodovica Sforze. Historičari umjetnosti spore se oko njene tematike. Jedni tvrde da alegorijski prikazuje bezgrešno začeće, dok drugi smatraju da je akcent stavljen na susret Isusa Krista i Ivana Krstitelja. 1483. godine Leonardo je dobio narudžbu da naslika "Bogorodicu na stijenama" za jednu kapelu u Milanu, zajedno s braćom Ambrogiom i Evangelistom de Predis. Naslikao je dvije verzije, od kojih se jedna nalazi u Louvreu i vjerovatno je završena 1486. godine, a druga u londonskoj Nacionalnoj galeriji. Smatra se da je verzija koja se nalazi u Louvreu prvobitno naslikana ne za kapelu u Milanu, već za privatnog naručioca.

Stručnjaci su pomoću infracrvenog zračenja otkrili crtež ispod ulja na platnu "Bogorodica na stijenama", koje se nalazi u kolekciji ove galerije. Novootkriveni crtež prikazuje ženu kako kleči ispružene ruke. Na osnovu toga stručnjaci su zaključili da je ovaj renesansni majstor prvobitno planirao naslikati motiv poklonjenja tek rođenom Isusu Kristu, ali je odustao od te ideje. Verzija koja se nalazi u Nacionalnoj galeriji postavljena je 1508. godine u kapelu crkve San Francesco Grande na račun Bratstva Bezgrešnog začeća. Ispod ove slike nalazi se, kako je utvrđeno, crtež žene kako kleči oborenih očiju i ispruženih ruku. Stručnjaci nisu složni po pitanju razloga zbog kojih je Da Vinci odlučio preko ovog crteža naslikati "Bogorodicu na stijenama".

Ta slika ne samo da opisuje bezgrešno začeće, već odražava i činjenicu da je legenda o Ivanu Krstitelju bila popularna u renesansnoj Firenci. Ta slika prikazuje dijete Isusa kako prvi put sreće Ivana Krstitelja. Oba djeteta nastoje pobjeći od čuvenog Herodovog pokolja nedužnih, a Ivan Krstitelj je pod zaštitom anđela Urijela. Zapravo, Leonardo je u neku ruku čitavog života bio opsjednut Ivanom Krstiteljem. U izvornim skicama Urijel je naslikan kao veoma ženstven, ali na samoj slici anđeo ima mnogo više hermafroditskih crta. Dileme koje je ta slika izazvala nisu podstaknute "užasom" koji je ovdje predstavljen.