Mona Lisa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Mona Lisa
AutorLeonardo da Vinci
Godina1503–1519
Tipulje na topolinom panelu
Dimenzije77 cm × 53 cm
LokacijaLouvre, Pariz

Mona Lisa (76,8 x 53 cm), ulje na topolinom panelu, (proljeće 1503-ljeto 1505), muzej Louvre, Pariz, Leonardo da Vinci

O nastanku nepotpisanog i nedatiranog portreta žene, danas poznate kao Lisa del Giocondo, značajne informacije pruža Giorgio Vasari, jedan od važnijih historičara umjetnosti 16. vijeka.

Činjenica je da je Leonardo da Vinci, po svom povratku u Firencu, dakle, u godinama između 1500. i 1506, nacrtao jedan portret Lise del Giocondo, supruge firentinskog trgovca Francesca del Gioconda. Biograf dalje ustanovljava da Leonardo i nakon 4 godine nije bio u potpunosti dovršio portret. Da Vinci, također, nije nikada predao nedovršenu sliku svom poslodavcu Del Giocondu, već ju je zadržao kod sebe.

Kako jedino Vasari spominje ime Mona Lisa, mnogobrojni historičari sumnjaju u tačnost imena i traže druge izvore. Tako se pretpostavlja da se radi o ljubavnici Giuliana de' Medicija, nekoj Pacificiji Brandano ili jednoj od priležnica Charlesa d'Amboisea, ili čak i Isabelli d'Este, markizi od Mantove. Neki istraživači idu tako daleko da tvrde kako uopće nije postojao model, već da je Leonardo naslikao idealnu ženu.

Neki čak i primjećuju da Mona Lisa sliči svom autoru (tj. njegovoj predodžbi autoportreta), tj. da je sam sebe naslikao. (U tom pogledu puno je vjerovatnija teorija da je Leonardo portretirao svoju majku.)

Leonardo je prodao sliku kratko pred svoju smrt kralju Franji I, koji je zatim čuva u dvorcu Amboise. U sljedećem periodu slika dolazi u dvorac Fontainebleau, Paris, Versailles i konačno u kolekciju Luja XIV. Nakon Francuske revolucije slika dobija novi dom u Louvreu. Napoleon je uzima odatle i vješa je u svojoj spavaćoj sobi. Po njegovom silasku s vlasti Mona Lisa se vraća natrag u Louvre.

Dana 21. augusta 1911. sliku je iz Louvrea ukrao italijanski lopov Vincenzo Peruggia. On je želio Mona Lisu dovesti nazad "kući" u Italiju. Tek dvije godine kasnije slika se ponovo pojavljuje u Firenci.

Godine 1956. u "atentatu" kiselinom teško je oštećena donja polovina slike. Dana 30. decembra 1956. jedan je posjetilac bacio kamen na Mona Lisu. Taj čovjek je zbog tog čina morao napustiti svoju domovinu Boliviju.

Tokom 1960-ih i 1970-ih godina Mona Lisa je bila izložena i u New Yorku, Tokiju i Moskvi. Danas se nalazi iza pancirnog stakla u Louvreu.

Američki filmski glumac George Clooney je, u februaru 2014. tokom promocije svog filma The Monuments Men u Milanu, ustvrdio da Francuska treba vratiti Mona Lisu Italiji. Italijanske vlasti su također redovno slale peticiju za povratak slike. Francuska je uvijek odbijala da vrati sliku pod izgovorom da je umjetnički rad previše osjetljiv da bi se preselio.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]