Giorgio Vasari

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Giorgio Vasari
Vasari autoritratto.jpg
Autoportret, 1511-1574. , ulje na platnu
Rođenje 30. juli 1511
Arezzo, Italija
Smrt 27. juni 1574
Firenca, Italija
Period Renesansa
Vrsta umjetnosti arhitektura, slikarstvo
Djela Biografija italijanskih umjetnika

Giorgio Vasari je bio italijanski slikar i arhitekt, koji je danas poznat po svojoj biografiji italijanskih umjetnika.

Vasari je rođen 30. jula 1511. u Arezzu, Toskana. Njegov rođak Luca Signorelli ga je preporučio Guglielmu Marsigliji. Poslan je u Firencu u dobi od šesnaest godina. 1529. je posjetio Rim i studirao o djelima Raffaella i ostalim djelima visoke renesanse. On je bio stalno zaposlen od strane pokrovitelja iz porodice Medici u Firenci i Rimu, a radio je u Napulju, Arezzu i drugim mjestima. Mnoge od njegovih slika i dalje postoje, a najvažnija je na zidu i stropu u velikoj Palači Vecchio u Firenci, gdje su on i njegovi pomoćnici bili radili. Njegova poznata slika je i Kastriranje Urana. Kao arhitekt, Vasari je bio možda i više nego uspješan kao slikar. U Rimu, Vasari je radio sa Giacomom Barozzijem da Vignolom i Bartolomeom Ammanatijem.

Vasari je umro u Firenci dana 27. juna 1574.


System-users.svg Nedovršeni članak Giorgio Vasari koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.