Luca Signorelli

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Luca Signorelli
Rođenje 1445
Cortona, Toskana, Italija
Smrt 16. oktobar 1523
Cortona, Italija
Period Renesansa
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Djela Posljednji sud Katedrala u Orvietu
Djela Antihrista, Katedrala u Orvietu, freska, oko 1501
Prokleti, Katedrala u Orvietu, freska, 1499-1505

Luca Signorelli (Luka Sinjoreli, rođen 1445. godine - umro 16. oktobra 1523. godine, Italija), poznati italijanski renesansni slikar.

Poznat je po crtačkoj vještini i korištenju perspektive. Prema pisanjima Vasarija vjeruje se da je bio učenik Piera della Francesca. Zajedničke su im čvrste figure i način osvjetljenja, ali se Signorelli više interesuje za prikazivanje pokreta na slikama.


Djela[uredi | uredi izvor]

Najpoznatije freske su mu Mojsijevo zavještenje u Sikstinskoj kapeli u Rimu, Kraj svijeta i Strašni sud u katedrali u Orvietu.

1483. godine pozvan je da zavšri ciklus fresaka na zidovima Sikstinske kapele u Rimu (koje su ostale nedovršene od strane Botticellija, Ghirlandaia i Perugina).

Freske koje je uradio u katedrali u Orvietu se smatraju njegovim remek-djelom. Inspirisan je Danteovom Božanstvenom komedijom. Vasari ističe da je Michelangelo cijenio njegova djela.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]