Borussia Mönchengladbach

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Borussia Mönchengladbach
Puno imeBorussia VfL 1900
Mönchengladbach e.V.
NadimakDie Fohlen
Die Borussen
Osnovan1900.
LokacijaMönchengladbach
Sjeverna Rajna-Vestfalija
Njemačka
Boje   
StadionBorussia-Park[1]
Kapacitet54.022
PredsjednikRolf Königs
MenadžerNjemačka Marco Rose
LigaBundesliga
Pozicija
2021/22
10. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Veb-sajtborussia.de

Borussia Mönchengladbach njemački je nogometni klub iz Mönchengladbacha (Sjeverna Rajna-Vestfalija). Takmiči se u Bundesligi, prvom rangu njemačkog nogometa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovala ju je grupa mladih nogometaša koji su se 1899. sastali u konobi "Anton Schmitz" u okrugu Eicken u Mönchengladbachu i dali mu ime FC Borussia, što je latinski naziv za Prusku.

Osam mjeseci kasnije službeno je osnovan FC Borussia. Klub je u prvim godinama nastupao u ligaškom sistemu koji je postojao u to vrijeme. Godine 1912. stigao je do najvišeg ranga njemačkog nogometa. Dvije godine kasnije ekipa je pod vodstvom Hermanna Ditgensa stigla do finala njemačke lige Zapad, ali je poražena od Kölnera BC 01 (danas poznatog kao FC Köln). Godine 1919. FC Borussia spojila se s ekipom Turverein Germania 1889. Prvi nastup u Bundesligi ostvaruje u sezoni 1965/66. Osvojila je pet titula prvaka Njemačke i tri trofeja Kupa Njemačke. Imala je uspjeha i u međunarodnim takmičenjima, pa je 1975. i 1979. osvojila Kup UEFA, dok je dvaput poražena u finalu, a 1977. poražena je u finalu Kupa evropskih šampiona.

Od 2004. domaće utakmice igra na stadionu Borussia-Park, kapaciteta 54.022 gledaoca, a prije toga je igrala na stadionu Bekelberg. Klub je nadimak "Ždrebad" dobio 1970-ih jer je imao mlad tim s brzim i agresivnim stilom igranja. Službena maskota kluba jest ždrijebe Jünter.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Njemačka

Evropa

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Borussia-Park". stadiumguide.com. Pristupljeno 23. 11. 2017.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]