Borussia Dortmund

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Borussia Dortmund
Puno imeBallspielverein Borussia 09 e.V. Dortmund
NadimakBorussen
Milioneri
Osnovan19. decembar 1909.
LokacijaDortmund
Sjeverna Rajna-Vestfalija
Njemačka
Boje   
StadionWestfalenstadion[1]
Kapacitet81.365
PredsjednikNjemačka Reinhold Lunow
TrenerNjemačka Edin Terzić
LigaBundesliga
Pozicija
2022/23
2. mjesto
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Domaći
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Gostujući
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Boje ekipe
Treći
Veb-sajtbvb.de

Borussia Dortmund njemački je nogometni klub iz Dortmunda (Sjeverna Rajna-Vestfalija). Takmiči se u Bundesligi, prvom rangu njemačkog nogometa.

Historija[uredi | uredi izvor]

Osnovana je 19. decembra 1909.[2] Osnivači su bili: Franz i Paul Braun, Henry Cleve, Hans Debest, Paul Dziendzielle, Franz, Julius and Wilhelm Jacobi, Hans Kahn, Gustav Müller, Franz Risse, Fritz Schulte, Hans Siebold, August Tönnesmann, Heinrich i Robert Unger, Fritz Weber, Franz Wendt i Benno Elkan. Naziv Borussia dobila je po latinskoj riječi za Prusku. Sljedećih godina klub je uživao tek u skromnom uspjehu igranja u lokalnim ligama. Godine 1929. bio je na rubu bankrota kad je uprava pokušala pojačati klub dovođenjem nekih plaćenih profesionalnih nogometaša. Godine 1930. tadašnji predsjednik smijenjen je zato što se odbio pridružiti nacističkoj stranci, pa je klub upao u probleme.

Nakon Drugog svjetskog rata klub počinje redati uspjehe. Poslije dvije njemačke titule tokom 1950-ih Borussia je bila ne samo jedan od osnivača Bundeslige nego i domaćin osnivačke skupštine. U novu ligu "žuto-crni" su ušli kao prvaci, a postigli su i prvi gol u njenoj historiji. Kup Njemačke prvi put im je pripao 1965, a sljedeće sezone Borussia je u Glasgowu pobijedila Liverpool s 2:1 i došla do prvog evropskog trofeja.

Potom je uslijedila decenija krize, koja je vrhunac dostigla 1978. porazom od Borussije Mönchengladbach 12:0. Do novog trofeja Dortmund dolazi tek 1989. osvajanjem nacionalnog kupa. Zahvaljujući treneru Ottmaru Hitzfeldu i velikim ulaganjima, kojima su mnogi njemački igrači vraćeni iz Italije, Borussia je tokom 1990-ih konstantno bila kandidat za titulu, a naslovi su osvojeni 1995. i 1996.

Nakon toga u narednih 15 godina u trofejnu salu stigla je samo jedna domaća titula (2002). Finansijska kriza s kojom se Dortmund borio u jednom trenutku zaprijetila je i bankrotom. Ipak, klub se uspio stabilizirati uz pomoć sponzora. Godine 2008. na mjesto šefa stručnog štaba dolazi Jürgen Klopp. S po dvije titule u prvenstvu i kupu, te plasmanom u finale Lige prvaka 2012/13. ostavio je dubok trag u klubu.

Uspjesi[uredi | uredi izvor]

Bosanskohercegovački nogometaši[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Westfalenstadion". stadiumguide.com. Pristupljeno 23. 11. 2017.
  2. ^ "BVB 09 | Back to our History - 1909 | Borussia Dortmund | bvb.de". www.bvb.de. Pristupljeno 2023-07-14.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]