Caklina

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Caklina (lat. substantia adamantina s. enamelum) je čvrsto mineralno tkivo, koje prekriva dentin u predjelu anatomske krune zuba.

Sadrži 4-6% organskih i 94-96% neorganskih materija te je najtvrđi dio zuba (također najtvrđa tvar u organizmu uopšte). Sastoji se on šestougaonih caklenih prizmi prečnika 3-6μm, tj. velikih veoma zbijenih kristala kalcijumhidroksiapatita za koji su vezani joni karbonata, magnezijuma, natrijuma, kalcijuma itd. Ovi kristali su ugrađeni u mrežu čvrstih vlakana, a spoljašnja površina cakline je prekrivena košuljicom (lat. cuticula dentis). Zahvaljujući svom sastavu, caklina je veoma otporna na uticaje enzima, kiselina i ostalih korozivnih materija i predstavlja prvu i glavnu liniju odbrane zuba od karijesa.

Caklina je djelimično providna, tako da boja zuba zavisi od boje dentina i providnosti cakline. Prirodna boja zuba varira od žućkaste do svijetlo sive i bjeličasto-plave. Što je caklina manje provida to su zubi bjelji, dok na providnost utiču debljina, gustina, stepen kalcifikacije i homogenost cakline.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]