Carlos Slim Helú

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Carlos Slim Helú

Carlos Slim Helú (Mexico City, 28. januara 1940.) je meksički preduzetnik, i od 2010. godine najbogatiji čovjek na svijetu.

Život[uredi | uredi izvor]

Mladost[uredi | uredi izvor]

Carlos Slim Helú je rođen 1940. u Mexico Cityu. Porijeklom je iz Libana. Uz dozvolu oca (Yusef Salim) sa 17 godina zarađuje svoj prvi novac na berzi i tako postaje milioner u pesosima. Njegova strategija je bila ta, da je kupovao firme na rubu propasti i kasnije ih pretvori u profitabilne.

Porodica[uredi | uredi izvor]

Supruga Soumaya Domit je umrla 1999.. Njegovih trojica sinova rade unutar Grupo Carso koncerna.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Od 1980-ih, Slim je izgradio svoje poslovno carstvo pod imenom Grupo Carso. Između ostalog, on je kupio lanac duhanskih trgovina, apoteke, restorane, lanac suvenirnica Sanborn, meksički dio američkog maloprodajnog lanca Searsa, kao i Condumex, proizvođača auto dijelova. Osim toga, on je uspostavio važne kontakte s političkim vrhom Meksika. Kada je predsjednik Carlos Salinas privatizirao 1990. državno preduzeće telekomunikacija, Telmex, onda je konzorcij na čelu s Slimom (uključujući SBC Communications i France Telecom) dobio ugovor po vrlo niskoj cijeni za samo 1,8 milijardu američkih dolara.System-users.svg Nedovršeni članak Carlos Slim Helú koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.